Početna Događanja Prvi zbornik Prosvjetinog Kluba mladih umetnika iz Beča

Prvi zbornik Prosvjetinog Kluba mladih umetnika iz Beča

Klub mladih umetnika Prosvjete iz Beča održao je promociju svog prvog zbornika književnih radova, u prelepom ambijentu palate Albert Hall, u sredu, 26. juna 2024. godine.

Ova zbirka vodi kroz poetsko i prozno stvaralaštvo 30 mladih autora koji su predstavljali svoja dela na Večerima mladih pisaca od 2016. godine. Tada je Klub organizovao prvo okupljanje, a 2022. napravljen je presek i dotadašnji rad zaokružen je zbornikom.

„Ova priča počela je sasvim spontano, a danas Veče mladih pisaca predstavlja važnu platformu za sve kreativne mlade pisce koji svoje stvaralaštvo nesebično dele sa svetom. Neki od njih su se u međuvremenu afirmisali i počeli da objavljuju svoje radove”, kazala je koordinatorka Kluba mladih umetnika Vesna Špirić i podelila svoje ambiciozne planove za naredni period – dolazak novih učesnika, još zanimljiviji program i objavljivanje drugog zbornika.


Foto: Klub mladih umetnika

Tokom večeri, mladi autori čitali su svoja dela iz zbirke i time dali nagoveštaj o žanrovski šarenolikom sadržaju knjige. Kroz kratke intervjue, svaki od učesnika podelio je svoja razmišljanja o različitim temama, kao što su položaj umetnika u stranoj državi, izazovi sa kojima se suočava savremena žena, borba u prevazilaženju teških trenutaka…

„Nekoliko talentovanih umetnika dalo je događaju posebnu draž. Profesionalni plesači Ana Tot i Nemanja Vukoje odveli su publiku putevima tanga na putovanje u Argentinu, dok je kantautorka Teodora Špirić, prošlogodišnja predstavnica Austrije na Evroviziji, očarala premijernom izvedbom svoje nove pesme „Too far away“. Srpski akademski ansambl, muzički sastav sačinjen od naših studenata muzike u Beču, pratio je sve izvođače i dirnuo publiku briljantnim izvođenjem kompozicija „Jesenje lišće“ i „Pukni zoro”, prenela je deo atmosfere vrlo angažovana Vesna Špirić.

Organizatori: Uroš Uljarević, Vesna Špirić, Anja Rudić i Katarina Stanisavljević
Foto: Klub mladih umetnika

Predsednik Prosvjete Marko Sarić se ponosno obratio gostima. Govorio je koliko je Prosvjeta u poslednjih godinu dana postigla, dok su organizatori Vesna Špirić, Uroš Uljarević, Katarina Stanisavljević i Anja Rudić promocijom oduševili publiku priredivši pravu sinergiju poezije, muzike i plesa.

Šef predstavništva Republike Srpske Mladen Filipović je čestitao Prosvjeti i Klubu na postignutom uspehu i istakao da je će se plodonosna saradnja dva udruženja nastaviti u budućnosti, kako bi se pozicija našeg naroda na društvenoj mapi Beča još više ojačala.

Zbornik radova sa Večeri mladih pisaca dostupan je u prostorijama SPKD Prosvjeta po ceni od 15 evra, a može se poručiti i porukom na klubmladihumetnika@prosvjeta.at.

Izvor: Rasejanje.info