Početna Događanja U srpskim školama u Italiji obeležen Vidovdan kroz akademije i podeljene knjižice

U srpskim školama u Italiji obeležen Vidovdan kroz akademije i podeljene knjižice

Širom Italije gde postoje Srpske dopunske škole koje se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije održane su Vidovdanske akademije, koje su ujedno i obeležile kraj školske godine. Osmacima su podeljena svedočanstva i diplome, a svima ostalima đačke knjižice. Uz veliku zahvalnost što su đaci učili jezik, običaje, istoriju, kulturu… svoga naroda i svojih predake po završetku priredbe i podela knjižica i svedočanstava usledile su i zakuske, koje su na poseban način ulepšale završetak škole.  

Srpska dopunska škola Sveti Sava Vićenca u Italiji u mestu Male 9. juna 2024. godine realizovala je zajedničku Vidovdansku akademiju. Učestvovali su učenici sa svih nastavnih mesta, Vićenca, Basano dela Grapa, Skio, Arzinjano, Valdanjo. Trento, Tori do Kvartezolo, Alonte, na kojima rade učiteljice Dragica Doderović i Jasmina Stojković. Svečanost je otvorena državnom himnom Bože pravde, nakon toga usledile su prigodne recitacije, učenici su glumili i pevali. Predstavom Vašar u Topoli đaci su izmamili osmehe publici i pokazali koliko im je stalo za očuvanjem srpskog jezika, tradicije i kulture. Podeljene su knjižice učenicima i uverenja maturantima uz želju da ne prestanu da podržavaju školu, promovišu i čuvaju srpski jezik i kulturu. Podeljene su zahvalnice svima onima koji su nesebično pomagali srpsku dopunsku školu tokom cele školske godine.


Foto: Srpska škola u Italiji

U italijanskog mestu Udine dan ranije nego u Vićenci održana je svečana, završna priredba Srpske dopunske škole Sveti Stefan Novi Branković. Ovaj događaj je okupio učenike, njihove roditelje i prijatelje škole u atmosferu ispunjenu ponosom i radošću.

Učenici, obučeni u majice sa logom škole, su se na originalan način predstavili publici kroz zanimljivu aktivnost – prikazivanje slova ćirilice i Srbije u trideset reči na zadata slova. Svako slovo ćirilice dobilo je svoj trenutak slave dok su deca opisivala Srbiju koristeći reči koje počinju tim slovom. Ovaj kreativni pristup pokazao je njihovo znanje i ljubav prema maternjem jeziku i kulturi.

Nakon ovog dela programa, učenici su otpevali himnu Srbije Bože pravde, što je izazvalo posebne emocije i ponos kod svih prisutnih. Pored himne, čuli smo i nekoliko drugih pesama koje su učenici naučili tokom godine. Njihovi glasovi su odjekivali prostorijom, stvarajući svečanu i dirljivu atmosferu.

Na kraju priredbe, učenicima su uručene đačke knjižice kao znak njihovog truda i uspeha tokom školske godine. Svi prisutni su ih nagradili gromoglasnim aplauzom.

Posebno iznenađenje priredili su roditelji koji su pripremili torte sa fotografijama učenika i učiteljice. Ove torte su izazvale oduševljenje i dodale još jedan sloj radosti ovom svečanom događaju.


Foto: Srpska škola u Italiji

Opraštajući se jedni od drugih, svi su izrazili želju i nadu da se ponovo okupe u septembru, sa novim znanjem, prijateljstvima i lepim uspomenama koje će doneti nova školska godina. Završna priredba srpske dopunske škole u Udinama bila je pravi praznik za dušu i srce svih prisutnih, pokazujući još jednom važnost očuvanja jezika i kulture u dijaspori.

Uspešan završetak još jedne školske godine u srpskoj dopunskoj školi u Italiji proslavili su i učenici sa nastavnog mesta Busolengo. Na veliko zadovoljstvo svih roditelja i gostiju, uz najlepšu rodoljubivu muziku i recitalom u lepoj i veseloj atmosferi, učenici su pozdravili staru i zakazali susret sa novom školskom godinom. Nakon svečane priredbe svim učenicima podeljene su đačke knjižice i pohvalnice a druženje je nastavljeno na zajedničkoj večeri.

Učenici koji pohađaju nastavu na daljinu su se tradicionalno i ove godine okupili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u Italiji. Nakon vrednog i predanog pohađanja nastave na daljinu, na veliku radost đaka i roditelja, konačno su računare zamenili igrom, zagrljajem i druženjem uživo.

Svečana dodela knjižica upriličena je 15.6.2024. u Generalnom Konzulatu Republike Srbije u Milanu. Generalni konzul Nataša Savićević i osoblje Konzulata dočekali su učenike koji su u pratnji učiteljice i roditelja doputovali iz raznih krajeva Italije da proslave uspešan završetak još jedne školske godine. Generalni konzul pomenula je da je još davne 1597. godine u Veneciji štampan prvi srpski bukvar koji je napisao Sava Dečanski i da je veoma raduje da je Konzulat ugostio učenike i učiteljicu koji marljivo rade na očuvanju srpskog jezika u dijaspori. Učenici su pesmom „Ovo je Srbija“ izazvali nostalgične emocije kod svih prisutnih a potom su im uručene knjižice a na poklon su dobili i slatke paketiće koje je obezbedio Konzulat.

U Ambasadi Republike Srbije u Rimu 21.6.2024. učenike srpske dopunske škole koji su sa svojim roditeljima i učiteljicom pristigli iz raznih krajeva širom Italije, dočekala je ambasador Mirjana Jeremić i osoblje Ambasade. Ambasador je istakla veliko zadovoljstvo što se već drugu godinu za redom u Ambasadi u Rimu održava svečana dodela knjižica i radost što se srpski jezik, tradicija i kultura uči i neguje na teritoriji Italije i zahvalila se učenicima i učiteljici na vrednom trudu, radu i angažovanju. Cela sala pevala je „Ovo je Srbija“ i time poslali lepu poruku da je domovina uvek u srcu, gde god se njena deca nalazila u svetu. Učenicima su uručene knjižice kao i poklon paketići od Ambasade.

Kao zahvalnost za gostoprimstvo, podršku u radu i saradnju sa srpskom dopunskom školom, u ime roditelja, đaka i učiteljice, generalnoj konzulki Nataši Savićević i ambasadoru Mirjani Jeremić uručene su ikone prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save, dar srpske pravoslavne crkve u Milanu.

Za portal Rasejanje.info Jasmina Stojković
Izvor: Rasejanje.info