Početna Događanja U Kanu održana Vidovdanska akademija sa gostima iz Nice i Marseja

U Kanu održana Vidovdanska akademija sa gostima iz Nice i Marseja

Poruka akademija je bilo sloga i jedinstvo

Ovogodišnja Vidovdanska akademija održana u Kanu, u Francuskoj, u organizaciji udruženja Balkan Azur i Saveza Srba Francuske imala je poruku jedinstva. Jedinstvo srpske zajednice od Marseja pa duž cele Azurne obale leži samo u slogi – i tako ujedinjeni i složni mogu postići mnogo toga. To je bila i glavna poruka vidovdanske besede sveštenika Igora Vujisića. On je govorio i o Vidovdanu kao i učiteljica Srpske dopunske škole Tanja Milosavljević, koja je ujedno član udruženja Balkan Azur i potpredsednik Saveza Srba Francuske.


Foto: arhiva T. Milosavljević

Akademija je počela himnom Srbije, koju su otpevali učenici Srpskih dopunskih škola iz Kana, Nica i Marseja, u pratnji svojih učiteljica Tanje Milosavljević, Radmile Savković i Tamare Dragić. Na bini su se ređali mnogi stihovi vezani za Vidovdan, cara Lazara i Kosovki boj, koji su izveli učenici dopunske škole na srpskom jeziku. Jednu pesme je odrecitovala i mama iz Nice, dok je glumica Dragana Tripić izvela monolog Knjeginje Ljubice nakon smrti kneza Lazara. Pevane su i mnoge pesme u čast ovog velikog praznika, a mladi igrači Udruženja Srba u Kanu KUD Alka izveli su splet igara iz Srbije. Članice Kola srpskih sestara Žene mironosice pesmom su se takođe predstavili publici.

Mladi igrači KUD Alka Udruženja Srbi u Kanu su se predstavili igrama iz Srbije
Foto: arhiva T. Milosavljević

Svoje utiske iz Srbije prenela je učenica iz Kana koja je boravila desetak dana u kampu u Kraljevu. Pojedini đaci iz Kana su to veče dobili knjižice jer su kretali na put sa roditeljima. Nastavnica Tanja Milosavljević se zahvalila svima na dolasku, a posebno gostima iz drugih gradova i đacima Srpske dopunske škole iz Nice i Marseja. Iz Nice je bilo više đaka na ovoj akademiji, iz Marseja zbog udaljenosti manje, ali kako je naglašeno važno je bilo da su svi bili zajedno i da je jedinstvo bilo u pravom planu.

Veče se završilo srpskom žurkom u sali za ples u organizaciji udruženja Balkan Azur. A lepa vest je stigla da će se od septembra otvoriti novo odeljenje Srpske dopunske škole u mestu St. Rafael, u koju će dolaziti i deca iz Frežusa. Pored škole biće organizovan i folklor za mlade.

Izvor: Rasejanje.info