Početna Događanja Koncert Divne Ljubojević na Morgenland festivalu u Osnabriku u subotu 20. juna...

Koncert Divne Ljubojević na Morgenland festivalu u Osnabriku u subotu 20. juna na Jutjubu

Koncert Divne Ljubojević i hora Melodi je u subotu 20. juna u 19 časova na Jutjub kanalu festivala Morgenland
Foto: arhiva D. Ljubojević

Festival Morgenland održava se od 18. do 27. juna u nemačkom gradu Osnabriku. Ove godine on je posvećen muzičkim umetnicima Balkana, a zbog pandemije organizator je omogućio da se svi koncerti održe preko interneta, na kanalu festivala na Jutjubu.

Srbiju će predstaviti Divna Ljubojević i hor Melodi. Koncert je će biti prikazan 20. juna u 19 sati na kanalu festivala Morgenland na Jutjubu.

Divna i Melodi želeli su da koncert koji pripremaju za onlajn izdanje bude i nešto više od običnog striminga, te su prethodnih dana snimili muzički film, koji predstavlja deo repertoara hora, a publici širom sveta približava i jedan beogradski biser – manastir Vavedenje presvete Bogorodice, koji je i sedište Studija za duhovnu muziku i hora Melodi.

Divna Ljubojević i hor Melodi
Foto: arhiva D. LJubojević

U mističnom ambijentu manastirske crkve, uz kadrove koji nam dočaravaju lepotu tek obnovljenog freskopisa Vavedenja, koncert pod nazivom Neka vaskrsne Bog biće lepo iznenađenje i za publiku koja prati rad ovog hora.

Link na kome može da se prati festival https://www.youtube.com/user/morgenlandfestival

Divna Ljubojević je interpretatorka pravoslavne duhovne muzike Srbije, Vizantije, Rusije i Bugarske i osnivač, dirigenti i umetnički rukovodilac hora  Melodi. Rođena je u Beogradu, od malih nogu peva, a od desete godine uči pojanje u pevnici manastira Vavedenje u Beogradu. Završila je muzičku školu Mokranjac u Beogradu i Muzičku Akademiju u Novom Sadu. Sa svojim horom Melodi od 1991. godine poje nedeljom i praznicima na Svetim Liturgijama u manastiru Vavedenje Presvete Bogorodice u Beogradu.

Divna Ljubojević ostvarila sjajnu karijeju i u Srbiji i u rasejanju
Foto: arhiva D. Ljubojević

Dirigovanjem se bavi od 1988. godine, najpre u pevačkom društvu Mokranjac, sa kojim je imala koncerte u zemlji i inostranstvu i izvela prvu Vaskršnju Liturgiju pod kupolom hrama Sv. Save na Vračaru. Tokom 1989-1991. godine diriguje Prvim beogradskim pevačkim društvom, kao najmlađi dirigent u istoriji najstarijeg pevačkog društva. Sa ovim ansamblom ostvarila je značajne koncerte u zemlji i inostranstvu. Godine 1997., po blagoslovu episkopa zapadnoevropskog Luke, osnovala je hor pri crkvi Sv. Save u Parizu, sa kojim je osim nedeljnih i prazničnih Liturgija imala i koncerte u Briselu, Senlisu i Parizu. U nekoliko navrata držala je seminare crkvenog i horskog pojanja u inostranstvu. Održala je više solističkih koncerata u inostranstvu uz pratnju studijskog ansambla Hora i studija za duhovnu muziku Melodi iz Beograda, čiji je osnivač i dirigent od 1991. godine Divna je zajedno sa drugim umetnicima član muzičkog sastava Stupovi koji je osnovan 2003. godine u okviru akcije „Obnovimo sebe – podignimo Stupove“, koja je uključila izdavanje muzičkog diska „Krst na vrhu Srbije – Kako je divno, Gospode, kad hram vaskrsava“ i održavanje brojnih donatorskih koncerata za obnovu manastira Đurđevi Stupovi kod Rasa, od kojih je najpoznatiji bio onaj održan u Sava centru u Beogradu, na Vaskrs 2003. godine

Bavila se i pedagoškim radom (solfeđo, hor) koji je potvrđen sa više prvih nagrada na takmičenjima. U julu 1998. godine predavala je pevanje i hor na Academie Musicale d’Eté u Amiju (Francuska). Od svetovne muzike, uradila je dva prepeva starih pesama: Od kada tebe volim (Momčilo Bajagić Bajaga) i Siđi do reke (Milan Delčić Delča).