Početna Događanja Preporučeno da se 12. jun proglasi za Dan Srpsko-slovenačkog prijateljstva

Preporučeno da se 12. jun proglasi za Dan Srpsko-slovenačkog prijateljstva

Kod gradonačelnika Ljubljanje Zorana Jankovića (desno) Marko Sladojević iz Saveta Srba Slovenije i Emilija Mitrović ispred SKC
Foto: Fejsbuk Srpski kulturni centar

U Ljubljani predstavnici Srba u Sloveniji Emilija Mitrović Miloš i Marko Sladojević sastali su se gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Janković. U otvorenom i konstruktivnom razgovoru razgovarano je o više tema. „Predstavljene su preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope u vezi sa aktivnijom zaštitom i promocijom srpskog jezika i zajedno sa gradonačelnikom identifikovane konkretne mere koje bi vodile ka osnivanju Srpskog kulturnog centra u Ljubljani, u sklopu kojeg bi se našla biblioteka sa 20.000 knjiga na srpskom jeziku, kao i prostori za organizaciju kulturnih i obrazovnih aktivnosti“, istaknuto je u Srpkog kulturnom centru.
Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković podržao je predlog SKC i Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji da se za Dan Srpsko-slovenačkog prijateljstva proglasi 12. jun.
Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Centralni motiv i personalizacija dobrih odnosa dva naroda predstavljao je izuzetan lični i profesionalni odnos dva kompozitora, Stevana Mokranjca i Davorina Jenka. Osim njihove odlične saradnje, obojica su zadužili naše narode. Davorin Jenko komponovao je himnu „Bože pravde“ i staru slovenačku himnu, a danas himnu slovenačke vojske „Naprej, zastava Slave“. Stevan Mokranjac nesebično je podržavao Jenka u teškim profesionalnim trenucima, pre svega tokom sukoba koji je Jenko imao sa upravom Narodnog pozorišta u Beogradu u vreme prvog izvođenja himne „Bože pravde“ u okviru dela „Markova sablja“. Osim toga, obojica su zajedno nastupali, odnosno izvodili kompozicije u važnim momentima naše istorije. Obojica su umrli iste 1914. godine u razmaku od dva meseca. Oba kompozitora već imaju biste u centru Ljubljane.

Stevan Mokranjac i Davorin Jenko
Foto: arhiva Srpski kulturni centar

12. juna 1903. održana je predstava u Narodnom pozorištu, tokom koje su ova dva kompozitora uputili himnične pozdrave novom kralju Petru I Karađorđeviću (Mokranjac svojom „Pozdravnom pesmom“ a Jenko prilogom „Apoteoza Karađorđu“). Mokranjac je o Jenku pisao u prisnom tonu, iskazujući mu zahvalnost za napore, koje je Jenko uložio u stasavanje srpske muzičke kulture, govoreći da smo Jenkove pesme pevali i zavoleli „jer smo pevajući, slušali dragoga Jenka, kako pogrešno, ali oduševljeno, srpski govori. U ono doba nismo imali boljega predstavnika za umetničku pesmu od Jenka i zato smo ga voleli, volimo ga i volećemo ga uvek kao najboljeg od sviju Slovena muzičara, koji su kod nas radili“.

12. juna 2021. godine grad Ljubljana i Srpski kulturni centar ugostiće Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji. U okviru manifestacije biće postavljena i otvorena zajednička izložba „Znameniti Slovenci u Srbiji/Znameniti Srbi u Sloveniji“. Izložba je koncipirana tako da se kroz digitalne ikonopise – vizuelne portrete i kratke literarne forme predstave najznačajniji Slovenci koji su živeli i doprineli razvoju Srbije kao i najznačajniji Srbi koji su živeli i radili u Sloveniji. Nakon potpisivanja protokola o saradnji, planiran je javni okrugli sto o važnosti kulturne razmene manjina. Manifestacija će biti zaključena dokumentarnim filmom o Davorinu Jenku reditelja Dragomira Županca.