Početna Događanja Susret ministra Selakovića sa članovima Društva srpsko-kiparskog prijateljstva

Susret ministra Selakovića sa članovima Društva srpsko-kiparskog prijateljstva

Ministar Selaković i ambasador Blagojević sa članovima Društva srpsko-kiparskog prijateljstva
Foto: arhiva MSPRS

 „Srpski i kiparski narod vezuje ista religija, slična kultura, dugogodišnji dobri politički i ekonomski odnosi, ali i borba za očuvanje teritorija, u čemu se međusobno podržavaju. Zato se Srbi koji žive na Kipru, ali i oni koji povremeno ovde borave i rade ili dolaze kao turisti, između ostalog i zbog toga što između dve zemlje nema viznog režima, ne osećaju kao stranci“, istaknuto je na stranici Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije (MSPRS) nakon susreta ministar Nikole Selakovića i ambasador Nenad Blagojević sa članovima Društva srpsko – kiparskog prijateljstva u Nikoziji

„Grčki Kiprani doživljavaju Srbe kao jedan bratski narod i na Kipru nikada nismo doživeli bilo kakvu vrstu odnosa osim kao sa svojima”, rekao je za Tanjug u Nikoziji Nenad Bogdanović, Srbin koji godinama živi i radi u toj zemlji. Blagojevićje i predsednik Društva srpsko-kiparskog prijateljstva koje je osnovano pre nepune dve godine, a sa njima se tokom svoje nedavne posete Kipru susreo i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Društvo, je još u procesu registracije i okuplja stotinjak članova, koji nisu samo Srbi već i stanovnici Kipra kojima su bliski i Srbija i srpski narod. Većina onih koji nisu Srbi su studirali u nekadašnjoj Jugoslaviji ili su u braku sa srpskim partnerom.

„U našem Društvu ne postoje mi i oni, već smo svi mi zajedno”, naglasio je ambasador Blagojevićdodavši da su ciljevi osnivanja društva bolje upoznavanje istorije i kulture dva naroda, učvršćivanje prijateljstva, promovisanje kulturnih vrednosti, kao i svaka druga vrsta saradnje na polju ekonomije, sporta, obrazovanja. . .

Na Kipru već dve decenije postoji srpska škola. U okviru kiparske pravoslavne crkve u Hramu Svetog Save u Limasolu jednom mesečno se održava verska služba na srpskom jeziku, a uskoro bi trebalo da se počne i sa službom u Nikoziji.

„Službu drži, veliki prijatelj Srba otac Pantalejmon, koji je poreklom iz severne Grčke, a živi na Kipru. Našu zemlju posebno voli jer je u njoj studirao, a i oženjen je Srpkinjom“, prenete su reči koje je ambasador Bogdanović dao za Tanjug. „I oni su primer tog prijateljstva, saradnje i jedinstva između Kiprana, Grka i Srba“, naglasio je Blagojević.

Član Društva srpsko-kiparskog prijateljstva je i Dragana Nikolić Hristu, koja 21 godinu živi i radi kao učiteljica u srpskoj dopunskoj školi na Kipru, a koja za Tanjug navodi da se časovi održavaju u tri grada Nikoziji, Limasolu i Larnaki. Srpsku dopunsku školu na Kipru pohađa oko 40 učenika. „Većina dece je, iz mešovitih brakova, oko 80 odsto, a u početku, pre 20 godina, bilo je više dece iz čisto srpskih brakova“, istakla je Dragana Nikolić Hristu.

U prošlosti članovi Društva srpsko – kiparskog prijateljstva organizovali su nekoliko humanitarnih akcija.