Početna Događanja Srpski đaci u kantonu Cirih za Božić imali niz predavanja o ovom...

Srpski đaci u kantonu Cirih za Božić imali niz predavanja o ovom velikom prazniku

Nastavnica Srpske dopunske škole u kantonu Cirih u Švajcarskoj Jelena Angelovski došla je na divnu ideju da svojim učenicima ponudi malo drugačiju nastavu o velikom hrišćanskoj prazniku Božiću. Naime  kako se zbog loše padnemiološke situacije nastava odvija „onlajn“ nastavnica Jelena je pozvala u goste niz uglednih ličnosti da preko „zum“ aplikacije održe niz predavanja. „Đaci srpske škole u kantonu Cirih prešli pre mesec dana su na onlajn nastavu po odluci kantonalnih prosvetnih vlasti. Časovi se održavaju u redovnim terminima, preko aplikacije ,,zum“, a materijale i zadatke nalaze u svojoj ,,gugl“ učionici.

Organizacija božićne nedelje u tim okolnostima predstavljala je mali izazov, ali nekad takve situacije donesu zanimljiva i lepa rešenja” istakla je Jelena Angelovski, koja je čiji su gosti tokom božićne sedmice razgovarali sa đacima srpske škole o različitim aspektima Božića i pomogli im da ovaj praznik dočekaju znajući kako i zašto ga proslavljaju.

Ti dragi gosti bili su:

1. Slobodan Bubnjević, naučni novinar i fizičar, koji je đacima objasnio zašto slave Božić dve nedelje posle svojih švajcarskih drugara i otkud razlika u kalendarima.

2. Teodora Gnjidić i Sara Cvetić, učenice muzičke škole, naučile su naše đake da pevaju dve božićne pesme.

3. Ildiko Erdei, profesorka Univerziteta u Beogradu, stručnjak za etnologiju i antropologiju, razgovarala je sa učenicima o običajima vezanim za Božić, njihovom poreklu i smislu.

4. Otac Branimir Petković, nastojatelj hrama Svete Trojice u Cirihu, govorio je deci o značenju Božića u pravoslavlju.

5. Nikola Dragaš, ilustrator i karikaturista, održao je onlajn likovnu radionicu, na kojoj su đaci naučili kako da nacrtaju badnjak i česnicu.

„Zahvaljujemo se svim gostima na vremenu, trudu i pažnji koju su posvetili ovim razgovorima. Đaci naše škole retko imaju priliku da čuju goste iz matice, a ove nesrećne okolnosti su se u ovom slučaju pokazale kao divna prilika da se to promeni“, naglasila je nastavnica Angelovski.