Početna Događanja Monografija – Melem za dušu, hronika Svetosavskih akademija u Beču

Monografija – Melem za dušu, hronika Svetosavskih akademija u Beču

Monografija o dosadašnjim Svetosavskim akademijama u Beču od devedesetih pa do danas
Foto: arhiva Saborni hram Svetog Save u Beču

Sveštenici Sabornog hrama Svetog Save u Beču obavestili su predstavnika svoga naroda da usled pandemije izazvane virusom korona i svih preduzetih mera u vezi sprečavanja širenja pandemije ovogodišnja velika proslava hramovne slave će izostati. „Svima je poznato da već mesecima nismo u mogućnosti da proslavimo zajednički, saborno i svečano naša bogosluženja i praznike. Bogu hvala, Badnji dan i Božić smo proslavili na sličan način kao i do sada. Međutim, sa žaljenjem konstatujemo i javljamo da nećemo moći proslaviti našu hramovnu slavu onako kako smo navikli i kako dolikuje“, naveli su sveštenici hrama.

Proslava Svetoga Save biće skromna, kao i ostala bogosluženja bez prisustva naroda, sa direktnim prenosom službe. U periodu od 8 do 18 časova na dan Svetoga Save svako ko dođe u hram, moći će da se posluži žitom i slavskim kolačem, da dobije skroman dar, a dečica Svetosavske paketiće.

Lepa vest je da je Eparhija austrijsko-švajcarska pripremila monografiju Melem za dušu, hronika Svetosavskih akademija u Beču. Monografija je zbirka dosadašnjih Svetosavskih akademijama (od devedesetih godina do danas). „Zbirka, usled otežanog dostavljanja robe preko granice tokom pandemije, još nije stigla do Beča. Međutim, još u prvoj polovini februara, dočekaćemo je ovde kod nas i potom će svaki vernik dobiti po jedan primerak na poklon, u čast dosadašnjih akademija, ali i u znak nepomutne i iskrene ljubavi prema svim vernicima i svakako, u znak ogromnog poštovanja prema crkvenosti našeg blagočestivog naroda!“, naveli su sveštenici.

Kako navode monografija „treba da bude signal utehe i ljubavi, s obzirom da je ova vanredna situacija u Beču toliko stroga, da okupljanja nisu moguća, tako da nije moguće organizovati ni proslavu u hramu, niti dečije recitacije, ali još manje samu Akademiju. Neka bi Gospod Bog dao da, zastupničkim molitvama Svetog Save, dogodine proslavimo ponovo na toržestven način našeg zastupnika pred prestolom Svevišnjega! Uskliknimo s ljubavlju Svetitelju Savi! Pojte mu Srbi, Pesmu i utrojte!“, poručeno je iz Beča.