Početna Najave Moravci iz Štutgarta pozvali đake iz pokrajine Baden-Virtemberg da konkurišu i postanu...

Moravci iz Štutgarta pozvali đake iz pokrajine Baden-Virtemberg da konkurišu i postanu stipendisti zadužbine „Start“

Beitrag ansehen

Članovi Srpskog humanitarnog i kulturnog društva Morava iz Štutgarta iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg pozvali su preko medijskoj portala Rasejanje.info sve učenike srpske nacionalnosti ili srpkog porekla koji žive u toj nemačkoj pokrajini i đaci su od devetog razreda da se prijave i konkurišu na konkursu koji je raspisala zadužbina „Start“.

Zadužbina „Start“ je organizacija koja se bavi razvojem mladih ljudi migrantskog porekla.

Program traje tri godine i obuhvata priličan broj kurseva – kako na licu mesta, tako i preko računara. Glavne teme su komunikacija, kreativnost, timski rad i kritičko razmišljanje. Rezultat su iskustva, koja mlade ljude obogaćuju i koja im omogućuju da se više i bolje razviju, nego što su do tada mislili da mogu.

Izabrani stipendisti dobijaju 1000 € godišnje i laptop (znači za 3 godine 3000 evra i laptop koji smeju da zadrže).

Od stipendista se očekuje aktivno učešće u START-programima i radionicama.

Prijave na ovaj konkurs su do 15. marta i prijavljuje se isključivo onlajn, preko www.start-bewerbung.de Uslovi za prijavljivanje su da osoba

  • u školskoj 2021./2022. pohađa najmanje 9. razred i da još najmanje tri godine ide u školu – praktično od 9. do 11, ili od 10. do 12. razreda i
  • da se osoba ili bar jedan roditelj doselila u Nemačku

„Ova akcija je podržana od velikog broja fondacija i organizacija sa lokalnog, republičkog i državnog nivoa. Bila bi prava šteta da ovakva informacija ostane neprimećena od naših sunarodnika a takođe bi bilo nerazumljivo ovakve podatke „čuvati za sebe“. Sama akcija je vremenski usko ograničena i treba delovati prilično brzo, da bi vremenski okviri bili ispoštovani“, istakli su Moravci.

Zato apeluju na sva srpska udruženja i klubove u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg da pomognu članovima „pisanjem preporuka ili u sastavljanju molbi. Sve informacije su dostupne na internetu, sva objašnjenja i formulari se lako pronalaze, a ukupna korespondencija se obavlja putem onlajn tehničkih sredstava. U krajnjem slučaju, ako nam se neko direktno obrati, možemo mu poslati sve informacije“, dodala je uprava Morave.

„U interesu svih nas, bilo bi nam drago da se odazove veliki broj naše dece, koja mogu samo profitirati od ovakvih inicijativa. Mi imamo već jednog našeg igrača sa pozitivnim odgovorom, preko koga smo i došli do informacija. Želimo puno sreće svima koji predaju zahtev i da im to bude prvi korak u sigurnu i prosperitetnu budućnost“, naglasio je ispred Morave sekretar Siniša Burgić.

„Nekoliko reči o našoj „organizovanosti““

Takođe u dopisu Morave stoji da je potrebno bolje povezivanje Srba i u ovoj nemačkoj pokrajini kao i u Nemačkoj. „Nažalost i kod ovakvih situacija jasno možemo videti naše slabosti i nedostatke koje se tiču povezivanja i umrežavanja naših pojedinaca i organizacija. Mislimo da bi svima trebalo biti od interesa da imamo određene osobe na određenim mestima, koji imaju pristup institucijama sa ovakvim vrstama informacija. Ipak i pored svih naših udruženja, manje ili više aktivnih, nemamo tu vrstu podrške, a samim tim ni potrebne komunikacije.

Mi kao Humanitarno Društvo to primetimo prilikom svake naše akcije, a naročito u zlim vremenima, kad je usled raznih okolnosti potrebna brza i koordinirana realizacija pružanja pomoći našem narodu u otadžbini.

Nadamo se da će se i ove okolnosti promeniti na bolje, te da ćemo naći načine saradnje koji će nam svima biti od koristi“, istakli su predstavnici Morave iz Štutgarta.