Početna Moja Priča Sergej Ilić svestrani dečak iz Ljubljane

Sergej Ilić svestrani dečak iz Ljubljane

Sergej Ilić ima deset godina i živi u Ljubljani. „U Sloveniju sam došao, kada sam imao šest godina. Rođen sam u Prnjavoru, Republika Srpska. Tamo su rođeni i moji roditelji“, predstavio se mladi Sergej, koji je peti razred osnovne, a četvrti muzičke škole. „Obožavam konstruisanje, programiranje, kik boks, umetnost kao i da budem uspešan. U muzičkoj školi Moste-Polje učim da sviram gitaru. Član sam pevačkog hora. Nastupao sam u Križankama i u Slovenskoj filharmoniji Ljubljana. Učestvovao sam na muzičkim takmičenjima, gde sam dobijao srebro i zlato“, dodao je Sergej.

Prošle godine, nastupio je prvi put na onlajn koncertu svih muzičkih škola Slovenije, pod organizacijom Ministarstva obrazovanja i Saveza muzičkih škola Slovenije, gde je izabran (sa još par učenika) da predstavlja svoju školu. „Pre tri godine sam osvojio bronzu na državnom takmičenju iz matematike. Obožavam da slažem i lego kockice. Od njih uvek izmislim nešto novo. Želim da ih pošaljem Lego preduzeću, pa da nešto izaberu za dalju prodaju“, ističe ovaj kreativni dečak. Kaže da bi voleo da bude profesionalni vojnik, muzičar, pilot, programer ili inženjer mašinstva.

„Ponosan sam što sam  među prvim učenicima nastave srpskog jezika i da smo svojom brojnošću pomogli da ju odobre. Želio sam da naučim ćirilicu, pa kada odem kući u Prnjavor, da čitam sve oko sebe. A najviše mi se sviđa što smo sami sa svojim narodom, sa decom Srbima, kao ja. Povezani smo. Iako je trenutno škola onlajn, lepo mi je na časovima. Učim dosta o svojoj veri, običajima, narodu. Učim ono što su učili i moji roditelji . Imamo dobru, veselu učiteljicu, punu razuma. Stalno nas motiviše“, veselo priča Sergej.
Naglašava da u Prnjavoru u Republici Srpskoj, kao i u Austriji ima puno rodbine i da jedva čeka da ih ponovo vidi. „Ali za sada ne možemo zbog epidemije“.

Na konkursu „Sveti Sava, princ i prosvetitelj“ Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu u kategoriji mlađi osnovci njegov rad je bio pohvaljen. „Veoma sam se razveselio što je moj crtež pohvaljen na likovnom konkursu. Motiviše me da se što više trudim i na ostalim zadacima, koje dobijemo od učiteljice Svetlane Todorović“, rekao je za kraj razgovora za portal Rasejanje.info Sergej Ilić.