Početna Najave Nove radionice onlajn škole Sava „Potraga za blagom Kosova i Metohije”

Nove radionice onlajn škole Sava „Potraga za blagom Kosova i Metohije”

Radionicu vodi Ivana Žigon, gost  Arno Gujon, pevaju učenici Prizrenske bogoslovij, prisustvovaće deca sa KiM a za kraj je predviđeno zajedničko kolo svih učesnika

Ivana Žigon vodi radionicu Potreba za blagom KiM-a
Foto: onlajn škola Sava

Onlajn škola Sava, poziva decu iz rasejanja na  besplatne radionice sa Ivanom Žigon. „Potraga za blagom Kosova i Metohije” će se održati putem Zuma i to u dva navrata  20. marta 2021. godine u 18 časova po beogradskom vremenu (12 časova Čikago), i 27. marta 2021. godine u 9 časova po beogradskom vremenu (19 časova Sidnej).

„Povod za održavanje ovog interaktivnog događaja koji sjedinjuje Srbe u matici i Srbe u rasejanju je obeležavanje Dana sećanja na martovski pogrom na Kosovu i Metohiji”, naglasili su u onlajn školi Sava.

„Potragu za blagom ćemo započeti iz Prizrenske bogoslovije, jer se upravo ove godine obeležava 150 godina od njenog osnivanja i 12 godina od obnavljanja.  Bogoslovija Prizren. Ivana Žigon, naš vodič kroz potragu za blagom, vodiće nas kroz pejzaže, pesme, nošnje i igre naše duhovne kolevke, a pokazaće nam i dirljivi, inspirativni svet likovnog stvaralaštva dece sa Kosova”, istaknuto je o školi Sava.

Posebni gost biće i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i predsednik humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo  poznat po svojim dobročinstvima upravo na ovom prostoru. On će govoriti o svom radu i svojoj ljubavi prema Kosovu, ali i o srpskom jeziku koji je neizmerno blago koje treba čuvati i negovati.

„Povezaćemo srpsku decu iz celog sveta sa decom iz tri škole u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji – Novo Brdo, Orahovac, i Osojina.  U duhovno blago jednog naroda spada i folklor, pa će tako i on naći svoje važno mesto na našem onlajn događaju. Imaćemo priliku da vidimo i vredne, retke kosovske nošnje koje će nam pokazati Biljana Regan, kolekcionarka i baštinarka balkanskog folklora iz Amerike”.

Radionica će imati i simultani prevod na engleski jezik.

Prijave na sajtu savaedu.com/mart

Učesnici radionice
Foto: onlajn škola Sava