Početna Moja Priča Mr Vladimir Vlajić iz Inzbruka primio diplomu magistra u srpskoj narodnoj nošnji

Mr Vladimir Vlajić iz Inzbruka primio diplomu magistra u srpskoj narodnoj nošnji

Mr Vladimir Vlajić primio diplomu na Markovdan i Dan pobede
na austrijskom uziverzitetu u Inzbruku
Foto: arhiva V. Vlajić

Od mr Vladimira Vlajića velikog humanitarca, jednog od osnivača organizacije Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – Spoji  (koja je pomogla na stotine porodica sa decom) i jednog od velikog zagovornika da Diana Budisavljević dobije spomen ploču na rodnoj kući, da se jednom vrtiću da ime po hrabroj heroini koja je iz nacističkog ustaškog logora spasila preko 15000 pretežno srpske dece stigla je nova lepa vest. Na Markovdan i Dan pobede u Drugom svetskom ratu, mr Vladimir Vlajić primio je diplomu magistra socioloških i ekonomskih nauka u okviru manje ceremonije na Univerzitetu u Inzbruku. I to diplomu je primio u srpskom narodnoj nošnji.

 „Po završetku studija Međunarodnih ekonomskih nauka i dobijanja potvrde o magistraturi 11. novembra 2020. godine na Dan pobede u Prvom svetskom ratu nisam bio toliko siguran da će u skorije vreme doći do svečanog uručivanja diplome koja je iz meseca u mesec pomerana zbog „previsokog broja zaraženih“. No, kako naš narod zna da kaže „strpljen spašen“. Odlučio sam ipak da sačekam još neko vreme. Druga opcija bi bila da mi Univerzitet diplomu pošalje poštom na kućnu adresu, što mi je bilo neukusno jer dan svečanog uručivanja ipak predstavlja nešto posebno za najužu porodicu. Dan koji se pamti, jer bez podrške porodice teže bise stiglo do tog cilja“, istakao je Vladimir.
Kako je rekao pre desetak stiglo je saopštenje da će svečane dodele diploma na inzbruškom Univerzitetu biti najverovatnije 8. maja. Biće svečana ali u najužem krugu.

„Rekoh sebi, Bogu hvala, ništa nije slučajno! Kakve li divne simbolike – diplomirati i primiti diplomu na oba Dana pobede nad zlom! Odlučio sam da diplomu primim u srpskoj narodnoj šumadijskoj nošnji. Doduše, znao sam to još odavno. Da ću jednog dana diplomu Univerziteta u Inzbruku primiti u narodnoj nošnji…“. Vladimir je naglasio da je primer pronašao u našim slavnim precima, „koji su je s ponosom nosili u raznim prilikama, a tako ostali uvek autentični i svoji“.

„Potvrdu u toj ideji sam našao u mom prijatelju advokatu Filipu Živanoviću, kojeg sam upoznao tokom mojih godinu i po dana provedenih u Beogradu, kada sam gostovao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i pokretao Austrijsku službu sećanja u Srbiji – 2015/16“, dodao je Vladimir.

Filip je svoju diplomu na Pravnom fakultetu u Beogradu primio u srpskoj narodnoj šumadijskoj nošnji takođe pronašavši inspiraciju u našim svetlim precima i akademiku prof. Radomiru Lukiću koji je krajem tridesetih godina prošlog veka na pariskoj Sorboni svoju disertaciju odbranio upravo u narodnoj nošnji.

„Pored toga, imao sam prilike da prisustvujem dodelama diploma na koje su moji prijatelji Austrijanci, Nemci i Afrikanci dolazili u svojim narodnim nošnjama. Nema posebnijeg i svečanijeg od narodne nošnje svog naroda! Pored svega hteo sam na ličnom primeru da pokažem da tradicija i nauka, prošlost i savremenost itekako idu jedno uz drugo“. On je istakao da je video da su njegovu odluku da se pojavi u narodnoj nošnji, svi prihvatili pozitivno – od rektora i dekana, preko organizacionog tima dodele, pa sve do ostalih apsolvenata. „To po meni potvrđuje da upravo one različitosti, s kojima postajemo živa bića i autentične individue, čine svet i život lepim, ukoliko jedni prema drugima pristupimo s poštovanjem.

Na kraju, voleo bih da i drugi budući apsolventi iskoriste priliku, budu svesni svojih korena i odluče se da svoje diplome prime u svojim nošnjama. Možda baš ova moja lična priča posluži kao inspiracija i ohrabrenje za takav korak…“, rekao je za kraj Vladimir.