Početna Događanja Mali pesnici velikog talenta

Mali pesnici velikog talenta

Povodom organizovanja 11. međunarodnog festivala poezije mladih pesnika pod nazivom „Mašta i snovi”, Centar za kulturu „Sirmiumart” iz Sremske Mitrovice, raspisao je pesnički konkurs  za učenike osnovnih i srednjih škola sa ciljem afirmacije mladih i talentovanih pesnika. Na ovom konkursu, koji nije tematski i koji omogućava mladim pesnicima apsolutnu slobodu umetničkog izraza, svoje literarne radove poslali su i učenici dopunske nastave na srpskom jeziku  pokrajine Baden-Virtemberg, koja je u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Maštu i emocije pretočili su u pisanu reč i stihove, koji su putovali od Nemačke do Sremske Mitrovice. Koliko su njihove pesme maštovite, pokazali su izuzetni rezultati i nagrade. Radovi svih pohvaljenih učenika iz Baden-Virtemberga biće objavljeni u Zborniku pesama Festivala.

Pesma Lane Nikoijević

U mnoštvu literarnih radova učenika iz Srbije, istakle su se pesme učenika nastavnice Nataše Milenković, koji su za svoje radove pohvaljeni. Pohvalu su dobili Valerija Stanisavljević, učenica petog razreda iz Kirhajma, Lazar Jevtić, Analena Miler i Anja Ristić, učenici četvrtog razreda, takođe iz Kirhajma. I u Ajslingen su zasluženo stigle dve pohvale, Jovani Vujić i Sari Milenković, učenicama osmog razreda. U Zindelfingenu su takođe pohvaljeni Filip Živković, Anastasia Ivanović i Angelina Ivanović, učenici petog razreda, kao i Lena Stegić i Ksenija Jevtić, učenice osmog razreda, dok je iz Rojtlingena pohvaljen Saša Zelenika, učenik drugog razreda. Njegova mama, Daliborka Zelenika, tim povodom kaže: „Kao majka sam veoma ponosna na sina. Radujem se zajedno s njim. Saša je presrećan i zahvalan i s nestrpljenjem očekuje knjigu u kojoj se nalazi njegova pesma“. I nastavnica je puna reči pohvala za svoje đake, ali i obećanja:

 „Trudiću se da i dalje motivišem svoje učenike da svoje misli i osećanja izražavaju na njima svojstven način, kroz pisanu reč ili likovni izraz. Vrlo sam zadovoljna dosadašnjim napretkom svojih učenika. Srećna sam kada ugledam osmehe na njihovim licima tokom nastave. Raduje me to što vole da dolaze na časove i učestvuju u brojnim aktivnostima. a naročito me raduje to da i u vremenu održavanja onlajn nastave, veliki broj učenika i dalje učestvuje i sa nestrpljenjem očekuje svaki sledeći čas, viđenje i druženje sa vršnjacima. Sa takvim odnosom prema školi, napredak ne može izostati. Iz dana u dan postižu sve bolje rezultate, a rečnik njihovog maternjeg jezika je sve bogatiji. Posebno mi je drago da su se u moru literarnih radova dece iz Srbije istakli upravo radovi učenika iz dijaspore. To je svojevrsna potvrda da smo sve moje koleginice i ja na visini svog zadatka,“ istakla je nastavnica Nataša Milenković.

Među pohvaljenim pesmama je i pesma Lane Nikodijević, učenice 2. razreda iz Štutgarta. Ona u svojoj pesmi „Vozić“ opisuje voz koji svakog dana prolazi  pored njene kuće i huhuće. Još jedan uspešan rad koji je pohvaljen je pesma malog pesnika, ali velikog ljubitelja životinja, učenika 3. razreda iz Štutgarta, Georgija Lava Popovića. Stihovi njegove pesme govore o jednom „Brki“ a o Brki i svom uspehu radosno govori i Georgije: „Za mene je ova pohvala nešto veliko! Njoj sam se mnogo obradovao a posebno kad sam čuo da će mi se pesma naći u knjizi. Pošto ja zaista imam svog psa Brku, koga mnogo volim, i njemu sam saopštio vest! Doduše, nije me razumeo, ali se svaki put obraduje kada mu nešto pričam. Srećan sam što je moj Brka dobio svoje mesto u knjizi.“

Srećni su i nastavnici i roditelji, koji željno očekuju Zbornik pesama festivala „Mašta i snovi“, ali i kojima je dečja sreća i osmeh đaka zapravo najveća nagrada.