Početna Događanja Proglašeni pobednici literarnog konkursa „Slovo do slova i nastade priča/pesma nova“

Proglašeni pobednici literarnog konkursa „Slovo do slova i nastade priča/pesma nova“

Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

U organizaciji Saveza Srba Slovenije a pod vodstvom nastavnice Jadranke VukoFsavljević Beti održan je literarni konkurs „Slovo do slova i nastade priča/pesma nova“. Na veliku radost organizatora prijavio se veliki broj učenika dopunske nastave srpskog jezika u Sloveniji.

Ove nedelje, putem Zum platforme proglašeni su pobednici. Na zajedničkom druženju učenika i nastavnika prisustvovali pohvaljeni su sva dela učenika. Radove đaka je ocenio stručni žiri u sastavu: Dejan Aleksić, Marija Zaputil i Lucija Tasić.

Prvo mesto podelila su dva rada i to „Putešestvije slova J i L“, učenice Jovane Perić iz Maribora i „Deca i ljubav“ zajednički rad grupe učenika iz Kopra, Ankarana i Izole.

Marija Zaputil, profesorka srpskog jezika i tehnički sekretar Društva za srpski jezik i književnost Srbije, pratila je putem Zuma druženje. Ona je izrazila je svoje veliko oduševljenje dečjim radovima i pohvalila inicijativu Saveza Srba Slovenije. Predložila je da svi radovi budu objavljeni u časopisima za decu, ali i u posebnom zborniku.

Iz zdravstvenih razloga dečiji pesnik Dejan Aleksić bio je sprečen da se pridruži ovom lepom druženju, ali je izražena nada da će uskoro stvoriti prilika i da će se organizovati jedno „veoma posebno druženje našim dragim pesnikom“. „Zahvaljujemo se i našoj trećoj članici žirija Luciji Tasić, učiteljici, pedagoškom savetniku, lutkarki i pesnikinji, nosiocu nagrade Najbolji edukatori Srbije i titule Najbolji nastavnik Eks Ju (EX YU), dodali su iz Saveza Srba Slovenije.
Predstavnici ove organizacije su naglasili da će dobiti pohvalnice za učešće, a nagrađenima će biti poklonjene knjige izdavačke kuće Kreativni centar. Savez Srba Slovenije se posebno zahvaljuje svim nastavnicima dopunske škole srpskog jezika koji su motivisali svoje učenike i pomogli u realizaciji njihovih radova.  Svi radovi učenika biće predstavljeni na stranici Saveza Srba Slovenije.