Početna Događanja Susret episkopa Andreja i Arna Gujona

Susret episkopa Andreja i Arna Gujona

Vladika Andrej i Arno Gujon
Foto: arhiva A. Gujon

Tokov svoje dvodnevne posete Beču, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima iz regiona susreo se i episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejom. Gosta iz Beograda vladika je primio je u  Vladičanskom dvoru u Beču a sa njim u poseti su bili i Srđan Mijalković, predsednik SKPD Prosvjeta iz Beča i jerej Filip Milunović, sekretar EUO.

U jednočasovnom razgovoru vladika Andrej je visokom gostu prikazao rad Srpske crkve na prostoru dijaspore u zapadnoj i srednjoj Evropi, njeno značajno dugo istorijsko prisustvo na dobro srpskog naroda i kulture u Evropi i širom sveta. Sa druge strane Arno Gujon je upoznao Njegovo preosveštenstvo sa radom Kancelarije, koja je organ uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Episkop se zahvalio na velikom angažmanu oko pomoći srpskoj dijaspori širom sveta, a takođe i njegovim zalaganjima u konferencijama Foruma Srpske dijaspore i posebno na Kosovu i Metohiji, u okviru francuske nevladine organizacije Solidarnost za Kosovo, čije je osnivač i direktor Gujon. I vladika i Arno Gujon su zaključili da saradnja Crkve i Uprave mora da bude na visokom nivou kako bi se ovekovečila kretanja Srba kroz istoriju i na taj način sprečavalo brisanje i zaboravljanje velike istorije našeg naroda, istaknuto je u saopštenju episkopa Andreja.

Episkop Andrej je izrazio želju i pozvao Gujona da zajedno nastave rad na unapređenju života našeg naroda na prostoru Eparhije austrijsko-švajcarske. Tokom srdačnog prijema, episkop je dragom gostu pokazao novouređeni prostor Vladičanskog dvora u Beču.  Arno Gujon je nosilac ordena Sv. Save prvog stepena i Sv. vladike Nikolaja.

„Uvek je prijatno razgovarati sa vladikom Andrejom kako na srpskom tako i na francuskom kojim vlada savršeno. Upoznali smo se prvi put pre tri godine na Forumu dijaspore u Banja Luci i već me je tada njegova životna priča oduševila.  Rođen u Nemačkoj, budući vladika Andrej odlučio je da studira u Beogradu. Nakon toga, povučen pravoslavnom duhovnošću, odlučio je da se zamonaši u Visokim Dečanima.

Sada kao episkop austrijsko – švajcarski, on je takođe nadležan i za Maltu i njegova pomoć je bila dragocena u osnivanju četiri dopunske škole srpskog jezika na tom ostrvu. Hvala vladiko još jednom na toplom dočeku i kažem Vam »à bientôt mon ami«“, zapisao je na profilima svojih društvenih mreža Arno Gujon.

Poseta u novouređenom prostoru Vladičanskog dvora u Beču. Pored direktora Gujona u poseti episkopu Andreju su bili i Srđan Mijalković, jerej Filip Milutonović
Foto: arhiva A. Gujon