Početna Informacije Radio Krug iz Švajcarke je „mesto“ gde se priče čuvaju od zaborava

Radio Krug iz Švajcarke je „mesto“ gde se priče čuvaju od zaborava

Violeta Aleksić i Tanja Radojević urednice radio Kruga
Foto: arhiva V. Aleksić

Već tri i po godine ekipa radio Kruga iz Švajcarke našim sunarodnicima, na svom, maternjeg jeziku prenosi interesantne i divne vesti o kulturnim, istorijskim, društvenim, sportskim, socijalnim dešavanjima svoga naroda. Naravno tu su i druge svakodnevne i veoma zanimljive i korisne informacije, koje novinarke radio Kruga, Violeta Aleksić i Tanja Radojević dele sa svojim slušaocima.
O bogatoj istoriji Srbi u Švajcarskoj staroj preko jednog veka itekako ima puno toga da se kaže. „Naši sunarodnici su ostavljali neizbrisiv trag u istoriji, nauci, umetnosti i društvenom životu Švajcarske. Vođeni uzorom predaka, srpska dijaspora u ovoj zemlji radi i dan danas na očuvanju kulturne baštine ali i na gradnji kulturoloških mostova, prenoseći budućim pokolenjima amanet kao i predstavljajući zemlji domaćina našte kulturno bogatstvo. Krugovanje je mesto gde se pričaju njihove priče, kao trag u vremenu i nauk za nezaborav…“, istakla je Violeta Aleksić, o konceptu njihovih emisija.

A prva emisija radio Kruga emitovana je 16. septembra 2018. na talasima Kanala K iz Araua. Kolažni program ovoga medija sastoji se od informacijama iz sporta, zabave i umetnosti. Sedam osoba je uključeno u tim ovog medija i pored Violete Aleksić i Tanje Radojević tu su i Miroslav Dinić, Jovan Arsenijević, Erdbob Miki, Dejan Grujić, Ljiljana Crnić, a povremeno i Monika Rajlić. Radio Krug ima i dosta počasnih članova.

Tokom svog postojanja tim radio Kruga spojio je predstavnike srpskog rasejanja i to putem brojnih uključenja, gostovanja. Pratio je najbitnije događaje u Švajcarskoj i trudio se da biranom muzikom donese dobro raspoloženje. Predstavio je mnoge umetnike iz matice i rasejanja.

Izgradnja mostova kulture glavni je zadatak ovog tima. I ne samo što prenose vesti i razna zbivanja ekipa radio Kruga je jedan od organizatora raznih kulturnih događaja, promocija, predavanja, rok žurki, mini-koncerata, seminara… Veliku podršku pružio je i Kanal K, na čijim talasima se i vrsti emisija radio Kruga utorkom i nedeljom.

„Ta medijska kuća je prepoznala naš trud i zalaganje da spojimo kulture svih naroda i na taj način približimo svetu ono što našu zemlju predstavlja u najlepšem svetlu“, dodala je Tanja Radojević.  Legendarni Zoran Modli, je upravo radio Krug podržao na samom početku, što je za autorke ove emisije veoma važno i mnogo drago.

Svakodnevno  sa svih meridijana iz Evrope, Amerike, Argentine urednicama stižu po neki komentari ili prilozi, što za njih znači, kako vole da kažu je znak da se Krug zavrteo.

Dobro raspoloženje i puno korisnih informacija u svakoj emisiji nude Violeta i Tanja
Foto: V. Aleksić