Početna Informacije Pomen stradalim Srbima u Drugom svetskom ratu održan u gradu Lukenvalde

Pomen stradalim Srbima u Drugom svetskom ratu održan u gradu Lukenvalde

Vidovdanski pomen ratnim zarobljenicima u Drugom svetskom ratu u logoru Štalag III
Foto: ambasada Republike Srbije u Berlinu

Na groblju na mestu bivšeg logora za ratne vojne zarobljenike iz Drugog svetskog rata Štalag III A, u gradu Lukenvalde, sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Berlina održali su Vidovdanski pomen.

Pomenu su prisustvovali predstavnici grada Lukenvalde, vernici Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici ambasade Republike Srbije u Berlinu, prvi savetnik Ivo Vojvodić i izaslanik odbrane pukovnik Nenad Milojević, koji su položili lovorov venac na zajednički spomenik podignut svim stradalima u logoru tokom rata, među kojima se nalaze ostaci 60 naših sunarodnika, pripadnika Jugoslovenske vojske, preneto je na stranici ambasada Srbije u Berlinu.

Prvi savetnik ambasade Ivo Vojvodić je, zahvalivši se domaćinima na brizi o groblju i spomen obeležju, istakao „da se i danas, nakon više decenija, sa dubokim pijetetom čuva sećanje na naše sunarodnike nastradale u jednom surovom ratu. Međutim, to nije samo negovanje kulture sećanja na stradale, već ujedno i opomena o tome kakvu patnju rat donosi, kao i da borba za mir ne sme da ima cenu”.

Prisutnima je pročitan govor gradonačelnice grada Lukenvalde Elizabet Hercog fon der Hajde, koja ove godine nije bila u mogućnosti da prisustvuje.