Početna Događanja Delegacija Srbije na Svetskoj konferenciji kiparske dijaspore

Delegacija Srbije na Svetskoj konferenciji kiparske dijaspore

Razgovor kipranske i srpske delegacije
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon učestvovali su na Svetskoj konferenciji kiparske dijaspore održanoj u Limasolu.

Državni sekretar Starović podsetio je da je bliskost srpskog i kiparskog naroda posebno utemeljena na svedočenju kršenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta njihovih zemalja, praćena dubokom tugom srpskih i kiparskih porodica koje su ostale bez svojih domova.

Starović je uputio poziv srpskoj i kiparskoj dijaspori da u zemljama svog boravka međusobno grade bliskost i poverenje, poput onog koje decenijama neguju Srbija i Kipar.

Tokom Konferencije održan je bilateralni sastanak srpske delegacije s predsedničkim komesarom za humanitarna pitanja i prekomorske Kiprane Fotisom Fotijuom.

Prezentacija državnog sekretara Nemanje Starovića
Foto: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Na sastanku je potvrđeno obostrano snažno prijateljstvo dve zemlje, uz poseban osvrt na saradnju u oblasti dijaspore. Takođe, dogovoreni su dalji koraci u cilju implementacije Memoranduma o saradnji Republike Srbije i Republike Kipar u oblasti dijaspore i razgovarano je o razmeni iskustava u načinu organizovanja dijaspore, njihovog međusobnog povezivanja, kao i očuvanja kulturoloških, jezičkih i istorijskih vrednosti.

Direktor Uprave Gujon rekao je, nakon susreta u Limasolu, da je kiparska dijaspora poznata u svetu kao dobro organizovana te da će njihova iskustva u pogledu ekonomske, kulturne, obrazovne saradnje za Srbiju biti dragocena.

„S obzirom na izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kipra razgovarali smo i kako da povežemo naša rasejanja u svetu, na opštu dobrobit“, dodao je Gujon.

Delegacija Republike Srbije je događaju prisustvovala na poziv predsedničkog komesara za humanitarna pitanja i prekomorske Kiprane Fotisa Fotijua. Svetskoj konferenciji kiparske dijaspore u delegaciji Republike Srbije, pored zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova, prisustvovali su i ambasador Republike Srbije u Nikoziji Marko Blagojević i prvi savetnik u Ambasadi Republike Srbije Jelena Stojiljković.

Tekst: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu