Početna Događanja Vladika Andrej priredio prijem za izbeglice iz Ukrajine

Vladika Andrej priredio prijem za izbeglice iz Ukrajine

Vladika Andrej u razgovoru sa izbeglicama iz Ukrajine u Vladičanskom dvoru
Foto: FB vladika Andrej

Po ranijem dogovoru, uoči Gospodnjeg praznika Preobraženja, episkop austrijsko-švajcarski Andrej pozvao je ukrajinskog sveštenika jereja Sergija Šulgaha koji privremeno opslužuje ukrajinske izbeglice u Beču, da sa svojim vernicima poseti Vladičanski dvor Eparhije austrijsko-švajcarske.

Nakon svečanog večernjeg bogosluženja u Sabornoj crkvi Svetog Save u Beču, „episkop Andrej je sa određenim brojem vernika iz Ukrajine, pridošlih iz nesrećnog rata, na čelu sa svojim pastirom ocem Sergijem, održao duhovno sabranje u svečanoj sali Vladičanskog dvora. Najpre je Vladika svojim postradalim gostima uputio srdačnu dobrodošlicu, a zatim je održao kratko predavanje na temu: Pravoslavlje i Sveta Gora. U nastavku je usledila diskusija o značaju održavanja čvrste vere u Boga makar i u najkritičnijim momentima, kao što je aktuelna tragedija opustošenja Ukrajine”, istaknuto je na FB stranici vladike Andreja.

Pripremljejno i bogosluženje
Foto: FB vladika Andrej

Posle prijatne diskusije i iznošenja mnogih primera čvrste vere od strane ukrajinskih vernika, u svečanoj sali je priređeno malo posluženje. „Episkop je i ovom prilikom vernicima iz Ukrajine svesrdno iskazao duboko saosećanje za njihovu patnju kao i za stradanja bližnjih koji su ostali u Ukrajini. I ovom sabranju prisustvovale su isključivo žene i deca jer su njihovi muževi i očevi primorani da ostanu u ratu u Ukrajini. Na kraju ovog lekovitog sabranja, episkop je još jednom upitao vernike za predloge i potrebe za normalno odvijanje bogoslužbenog života ukrajinske tradicije u Beču. I ovom prilikom je jednoobrazno i saglasno bilo rečeno, da se u Beču ova pitanja isključivo regulišu preko nadležnog episkopa Moskovske patrijaršije, vladike Aleksija. Na kraju su dragi gosti zablagodarilie episkopu i Srpskoj crkvi na brizi koja se ne završava samo na rečima, već na konkretnim delima podrške i brige za bližnjeg svog u nevolji, u kojoj je mogao biti svako od nas”, dodato je u saopštenju vladike Andreja.

Razumevanje i duboko saosećanje pokazano je i ovoga puta
Foto: FB vladika Andrej