Početna Zanimljivosti Univerzitetska biblioteka u Beogradu sazidana je 1926. godine

Univerzitetska biblioteka u Beogradu sazidana je 1926. godine

Članovi Fejs grupe Bio jednom jedan Beograd, objavili su fotografiju zgrade Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Sazidana je 1926. godine zahvaljujući donaciji fondacije Endrju Karnegija (25. novembar 1835 – 11. avgust 1919). Endrju Karnegija je bio bogat industrijalac, veliki dobrotvor i osnivač fondacije Karnegi.

Oni su ujedno podsetili na činjenicu da je Karnegije za života poneo nadimak „Svetac zaštitnik biblioteka”, jer je verovao da bogatstvo koje je stekao može najbolje iskoristiti tako što će pomoći da se u SAD i širom sveta sazida što više biblioteka. Takođe je verovao da će pismeniji, učeniji ljudi, koji čitaju puno knjiga iz biblioteka napraviti bolji svet u budućnosti.

Zato je posle Prvog svetskog rata odlučio da obnovi i tri biblioteke koje su bile uništene u ratu. Biblioteke u Beogradu u Srbiji, Remsu u Francuskoj i Luvenu u Belgiji srušene su u borbama, pa su nove biblioteke koje je Karnegi pomogao da se sazidaju nazvane Biblioteke sa linije fronta. Ovo je još jedan razlog zbog koga Univerzitetska biblioteka u Beogradu nije obična biblioteka. Ona je pored ostalog i biblioteka sa linija fronta, samo što je u današnje vreme to front borbe za sticanje znanja i što više pročitanih knjiga i naučnih članaka, napisano je u FB grupi Bio jednom jedan Beograd.