Početna Događanja Bogojavljensko plivanje održano na Bodenskom jezeru – Miloš Tasić prvi doplivao do...

Bogojavljensko plivanje održano na Bodenskom jezeru – Miloš Tasić prvi doplivao do krsta

Drugo po redu plivanje za časni krst, održano je minule nedelje na Bodenskom jezeru u Fridrihshafenu, u Nemačkoj. Organizator je bila Crkvena opština Fridrihshafen. Svečanost je započela svetom liturgijom u hramu Svetih srpskih novomučenika u Fridrihshafenu. Bogosluživao je  protojerej Dragoslav Ćorković iz Štutgarta, zajedno sa nadležnim parohom, protonamesnikom Miloradom Marijanovićem. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, građana i ovogodišnjih plivača. Protojerej Dragoslav Ćorković održao je divnu besedu o čovekovom životnom putu ka carstvu nebeskom. Nakon bogosluženja prisutni su organizovano otišli do jezera gde je održano bogojavljensko plivanje za časni krst. „Sveštenici su izvršili veliko vodoosvećenje, a zatim su plivači pristupili ledenoj vodi čija je temperatura u tom trenutku bila samo 5 stepeni. Pored naših vernika mnogo drugih stanovnika je pratilo događaj zajedno sa predstavnicima grada Fridrihshafena i pres službe Schwäbische Zeitung i Südkurier”, istakao je sveštenik Marijanović.


Foto: CO Fridrihshafen

Učestvovala su 23 plivača, a među njima je bio i četranaestogodišnji Miloš Lugonja iz Fridrihshafena. „Najhitriji u ledenoj vodi bio je Tasić Miloš iz Vangena koji je prvi stigao do časnog krsta. Pobedniku je pripao i zlatni dukat kao poklon i sećanje na ovaj divni dan. Moramo da istaknemo da su pobednici svi učesnici plivanja koji su jednodušno i bratski podelili hladnoću ovog januarskog dana bodreći jedni druge”, dodao je sveštenik.

Nakon plivanja organizovan je bio svečani ručak za plivače i vernike u parohijskoj sali. Ručak su priredili članovi CO Fridrihshafen na čemu ima se uprava parohije srdačno zahvalila. „Takođe veliku zahvalnost dugujemo članovima spasilačkog društva Fridrihshafen kao i Aleksandru Prijoviću i Radomiru Moravcu koji su pomogli oko organizacije za ovu svečanost”, dodato je u saopštenju.

Prvi do krsta Miloš Tasić (u sredini)
Foto: CO Fridrihshafen