Početna Događanja U Sindelfingenu, na Uličnom festivalu, Milica Rajković bila zaštitno lice grada i...

U Sindelfingenu, na Uličnom festivalu, Milica Rajković bila zaštitno lice grada i ove manifestacije

Zajedničko kolo igrača SKC i publike
Foto: SKC Sindelfingen

U nemačkom gradu Sindelfingenu nadomak Štutgarta u pokrajini Baden-Virtemberg, nedavno je održan 43. Međunarodni ulični festival. Devetnaestogodišnja Srpkinja Milica Rajković bila je zaštitno lice grada i festivala. Milica je od malena član Srpskog kulturnog centra Sindelfingen i u njemu je odrasla. Uvek nasmejana, veoma pozitivna i vrlo obrazovana, privukla je pažnju marketinškog tima grada  Sindelfingena, koji je prošle godine odlučio da ona bude zaštitno lice ovogodišnjeg Uličnog festivala.

Milica Rajković na plakatu grada Sindelfingena
Foto: Foto: SKC Sindelfingen

„Na našu veliku sreću i radost, grad Sindelfingen je izborom Milice počastvovao naš Centar, koji godinama veoma dobro sarađuje sa organizacijama u gradu. Uvek smo tu kada nekome u gradu nešto zatreba, aktivni smo na raznim poljima, a nedavno nas je grad uključio i u projekat izgradnje novog kulturnog centra za strance u Sindelfingenu“, dodao je Ivanović. Predstavnici grada često se obrate Srbima da pomognu oko raznih socijalnih problema, oko prevoda, oko pomoći studentima, u organizaciji sajmova…

Gradonačelnik Sindlefingena Bernd Feringer, predsednik SKC Saša Ivanović, ispred službe za integraciju Jana Sibil Ce i predsednica organizatora Uličnog festivala Andrea Santana
Foto: SKC Sindelfingen

Ulični festival je otvorio gradonačelnik Sindelfingena Bernd Feringer. Prvi čovek toga grada je insistirao da na bini pored njega tokom otvaranja pored Milice i umetničkog rukovodioca Centra Saše Simovića bude i generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović. „Za nas to nije mogla da bude lepša slika. Bili smo veoma ponosni, jer ne samo da gajimo dobre kontakte sa gradom u kome živimo, već i sa srpskim konzularnim predstavništvom u Štutgartu. U prošlosti nikada do sada nismo bili prikazani na ovakav način. Naš štand je tri dana bio najposećeniji!“, ponosno je istakao predsednik SKC Saša Ivanović.

Namlađi igrači Srpskog kulturnog centra na gradskoj bini
Foto: SKC Sindelfingen

Datum održavanja manifestacije bio je u sred školskog raspusta. „Većina naših članova u to vreme boravi pretežno u otadžbini. Još na godišnjoj skupštini u februaru mesecu smo znali da zbog nedostatka velikog broja članova nećemo moći sami da odradimo ovaj festival. Uprava je predložila da Ulični festival radimo zajedno sa još jednim srpskim udruženjem. Imali smo i imamo vrlo dobru saradnju sa našim klubovima Nova generacija iz Šorndorfa, Karađorđević iz Rojtlingena, kao i sa Srpskim centrom iz Štutgarta. Za ovu manifestaciju smo se dogovorili da sarađujemo sa Srpskim centrom“, pojasnio je predsednik Ivanović.

Izvođački ansambli SKC pred nastup sa Milcom Rajković u prvom redu
Foto: SKC Sindelfingen

Članovi Srpskog centra su bili zaduženi za prodaju hrane, a Srpskog kulturnog centra Sindelfingen za prodaju pića. I ponovo su mirisi sa roštilja mamili mnogobrojnu publiku. „Toliko je bio dobar i konstruktivan rad, pun ljubavi i pozitivnog raspoloženja, da je naš SKC odlučio da i u budućnosti ovako radimo. Zaista je lepo da srpska udruženja u Baden-Virtembergu sarađuju, gaje zajedničku ljubav prema našoj deci, tradiciji, veri i kulturi i da se sloga primećuje skoro na svakom koraku“, dodao je Ivanović.

Poseta Uličnom festivalu_deo članova SKC sa svojim prijateljima
Foto: SKC Sindelfingen

Na centralnoj bini, na kojoj je održan mešovit kulturno-zabavni program, mladi igrači prvog i srednjeg ansambla SKC predstavili su se igrama iz Srbije. I ovoga puta lepa i bogata nošnja, brza igra i živa muzika privukli su pažnju publike. Kolo i pesme uz harmoniku uz srpski štand bili su mnogima interesantni, a to je ujedno bila i prilika da se nauči po neka srpska reč, pa čak i da se odigra po koji korak srpskog kola. „Kolo je naš brend, koje sve nas spaja, a naše goste fascinira. Za muziku na našem štandu bio je zadužen proslavljeni Maki iz Štutgarta, koji je pevao na tako visokom nivou, da je goste držao pod velikom emocijom“, podvukao je predsednik Saša Ivanović.

Ispred štanda SKC Sindelfingen
Foto: SKC Sindelfingen

Festival je za Srbe završen zajedničkim kolom kao i pesmom „Pukni zoro“. Rezultat ovakvog predstavljanja Srba je ljubav i druženje za koje se, kako rekoše i u SK Centru Sindelfingena i u Srpskom centru Štutgartu „živi i za koje se želi repriza“.

Zajednička fotografija članova SKC Sindelfingen i Srpskog centra Štutgart
Foto: SKC Sindelfingen
Generalni konzul Božidar Vučurović u razgovoru sa predsednikom SKC Sašom Ivanovićem
Foto: SKC Sindelfingen