Početna Događanja Dr Rajko Kornja iz Temišvara održao predavanje u Kopenhagenu

Dr Rajko Kornja iz Temišvara održao predavanje u Kopenhagenu

Dr Rajko Kornja iz Temišvara u Kopenhagenu sa svojim sunarodnicima
Foto: Tihomir Barbulović

„Srbija je izgubila medijski rat svojom nezainteresovanošću, a veštom manipulacijom američke firme za odnose s javnošću“

Dr Rajko Kornja iz Temišvara u Rumuniji gostovao je nedavno u Kopenhagenu (u Danskoj) gde je u organizaciji Srpko-danskog foruma „Prosveta“ održao predavanje  pod imenom „Rat rečima – medijska manipulacija, slučaj Jugoslavija“.  Da je medijsko izveštavanje o ratu na prostoru bivše Jugoslavije za Srbe bilo veoma bolno, osetili su naši građani i u ovoj državi, te stoga ne čudi što je sala Srpsko pravoslavne crkve Sveti Georgije bila prepuna.  Dr. Rajko Kornja je držeći predavanje o ovoj ni malo prijatnoj temi za Srbe ujedno promovisao i svoju knjigu „Jezik mržnje – medijsko izražavanje za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji“, koja je bila i njegova doktorska teza.

Dr Kornja istakao da su Srbi izgubili medijski rat svojom nezainteresovanošću
Foto: Tihomir Barbulović

Na pitanje zašto su Srbi izgubili medijski rat i ko je manipulisao svetsku javnost, te zašto su Srbi pretvoreni u dežurne krivce za vreme raspada bivše nam države, dr. Kornja je odgovorio: „Srbija je izgubila medijski rat svojom nezainteresovanošću, a veštom manipulacijom američke firme za odnose s javnošću su uspele da u svetu promene predstavu o Srbima“. Na konkretnim primerima on je objasnio kako se manipulisalo, počevši od  pojave reči „logor“, pa preko masovnih silovanja, etničkog čišćenja, genocida i masovnih grobnica. Tu je bila i opasnost od dvostrukih kriterijuma u medijima, upoređujući bombardovanje RTS-a aprila 1999. i atentat na parisku redakciju „Šarli Ebdo“ januara 2015. „Lakoća, sa kojom su se novinari prosto igrali brojkama u jugoslovenskom konfliktu, donela je štete ne samo srpskoj strani i istini, već i novinarstvu kao profesiji“, podvukao je gost iz Rumunije, ističući da se analizom medijskih događanja za vreme raspada Jugoslavije, stizalo samo do jednog zaključka: „istina je jedna, i ona je bila prva žrtva jugoslovenskog rata“.

Dr Kornja je potpisivao svoje knjige Srbima u Kopenhagenu
Foto: Tihomir Barbulović

Bilo je ovo njegovo drugo druženje sa Srbima u danskoj prestonici sa okolinom. Pozdravnu reč dala je Ljiljana Bulajić, predstavnik Prosvete, a skupu je pored mnogih naših uglednih građana prisustvovala i dr Jasmina Mitrović – Marić, ambasador Republike Srbije u Kraljevini Danskoj. 

Posetioci su bili puni utisaka. Jasmina Genčić je mišljenja da je dobro što je u njemu proradio „onaj naš srpski inat, kao i želja da svoju priču viđenu iz prve ruke, ispriča i ovekoveči. Istovremeno verujem da je probudio mnoge od nas i dokazao da apsolutno ne treba uzeti  zdravo za gotovo sve što se u novinama i na TV ekranima plasira kao informacija. ‘Rat rečima’ i ‘medijska manipulacija’ su danas više nego ikad pretnja svetu i novim generacijama. U eri interneta, socijalnih medija i gomili informacija, veliki izazov je pronaći i poverovati u pravu informaciju“, podvukla je Jasmina Genčić.

Za portal „Rasejanje.info“ Tihomir Barbulović, Kopenhagen, Danska