Početna Događanja Devet radionica održano u Italiji – Na srpskom čitaj za 5

Devet radionica održano u Italiji – Na srpskom čitaj za 5

Radionca – Na srpskom čitaj za 5 privukla je veliki broj đaka i roditelja
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Savez Srba u Italiji je u okviru manifestacije Dani srpske kulture u Italiji (koji su zbog pojave korona virusa u opštinama u kojima je trebala da se održi manifestacija) je realizovao deo programa. U saradnji Saveza i Centra za bolje vaspitanje Zaviri iz Beograda, održano je devet radionica u devet gradova pod nazivom Na srpskom čitaj za 5. Radionice su, vodili bračni par mr Snežana Milošević Ješić i Zoran Ješić i održane su u gradovima Vićenca, Basano del Grapa, Udinama, Skij, Tori, Valdanja, Alonta, Rovereta i Arzinjana.

mr Snežana Milošević Ješić i Zoran Ješić su odlično radili za decom
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

„Na promocijama se čitalo, prepričavalo, glumilo i pevalo na srpskom. Vasilije Ješić, sin bračnog para Ješić, kao izvođač pesme koja predstavlja muzičku podršku učenju jezika, aktivno je učestvovao u lutkarskoj radionici promovišući lako učenje čitanja ćirilice i pesmu „Čitaj za 5“,“stoji u saopštenju Saveza.

Učenici su se trudili da pročitaju najbolje što mogu
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Gosti iz Beograda održali su i predavanje o mestu maternjeg jezika u skali vrednosti koje su neophodne za pravilan razvoj ličnosti. Lutkarska radionica posle kratkog ali upečatljivog predavanja, podstakla je direktno učešće dece u igri koja olakšava razumevanje pročitanog sadržaja. U radionicama su učestvovali i deca i roditelji. Autori radionica stvarali su veselu i prisnu atmosferu u kojoj su deca bili protagonisti u usvajanju novih  sadržaja.

Lutkarska radionica je dobrinela da se bolje čita ćirlica
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Uz podršku Saveta roditelja srpske škole Sveti Sava i mnogih udruženja Srba u Reginu Veneto radionice su još jedan doprinos u borbi protiv kulturne asimilacije. Savez Srba u Italiji zahvaljuje autorima što su se i oni uključili u tu borbu uz želju da uspešno nastave svoj dragoceni rad. Savez Srba izražava zahvalnost i prema udruženjima koja su učestvovala u organizaciji radionica, i to: Kulturno-umetničkom društvu Sloga iz Basana del Grapa, Srpskoj kulturnoj zajednici Sveti Sava iz Valdanja, Srpskoj kulturno-sportskoj organizaciji Kruna iz Skija, Srpskoj kulturnoj zajednici iz Arzinjana, i Udruženju Nikola Tesla iz Udina, gradu u kome postoje velike mogućnosti da se ponovo pokrene rad srpske dopunske škole.

Bračni par Ješić je postao počasni član kluba SKSO Kruna iz Skija
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

Gosti iz Beograda dobili su i člansku kartu počasnih članova SKSO Kruna iz Skija, a na poslednjoj radionici u okviru manifestacije Dani srpske kulture u Italiji potpredsednik Saveza Srba u Italiji Neša Lazić uručio je Zahvalnicu Saveza Srba u Italiji Centru za bolje vaspitanje Zaviri iz Beograda za doprinosu u očuvanju maternjeg jezika u dijaspori.

Sva deca su dobila knjigu na dar Kratke priče bračnog para Ješić
Foto: arhiva Savez Srba u Italiji

„Autori kratkih priča i koncepta rada lakog učenja čitanja s razumevanjem pod nazivom Čitaj za 5 svojim knjigama uneli su radost u mnoge porodice, pošto pomažu mališanima da lako savladaju veštinu čitanja i prevaziđu eventualne prepreke na koje nailaze na početku svog opismenjavanja. Savez Srba je ovom prilikom otkupio 60 knjiga istoimene edicije Čitaj za 5, a Snežana Ješić je poklonila još 60. Za ukupno 120 knjiga Savez Srba će se potruditi da budu poklonjene svim novoupisanim đacima srpske dopunske škole u Italiji“, naglašeno je Savezu Srba u Italiji.