Početna Događanja Članice Kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta proslavile svoju slavu

Članice Kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta proslavile svoju slavu

Sa slave članica Kola srpskih sestara Sveta Petka u Štutgartu
Foto: arhiva J. Simović

Članice kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta slave svoju zaštitnicu i na sam dan slave ali i zajedno sa svojim prijateljima i parohijanima. Ovoga puta zbog nemogućnosti dobijanja sale ranije veliku proslavu organizovale su minulog vikenda. Bila je ovo 26-a po redu proslava. Nakon jutarnje službe u hramu Sabora Srba svetih u našem hramu u Štutgartu proslava je nastavljena u lepoj i prostranoj sali „Burger“ centra gde su sveštenici protoprezviteri Stanko Rakić i Milenko Bakmaz prezerali slavski kolač i osveštali slavska obeležja članica Kola srpskih sestara. Sve goste pozdravio je i sveštenik Stanko Radić dok se Jagoda Simović predsednica Kola srpskih sestara iz Štutgarta u ime svojih članica i svoje lično zahvalila svima na dolasku i na podržavanju rada članica. Ona je naglasila ono što i godinama ističe i  a to je da članice Kola srpskim sestara Sveta Petka iz Štutgarta slede put koji je Sveta Petka zagovarala. „Naša svetosavska crkva nas, kao brižna majka uči kako da služimo Bogu i ljudima. Najbolji primer daje nam naša svetiteljka Sveta Petka, koja je obilazila, tešila, prilagala i pomagala i upravo mi se za to zalažemo i to isto želimo. Želimo da uz njenu i Božju pomoć sledimo taj put i zato sav prilog od slave ove godine ide za ženski manastir Svete Petke Izvorske kraj Paraćina koji brine o preko 80 bolesnih i nepokretnih štićenica“.

Otas Stanko Rakić česttita slavu predsdnici Jagodi Simović i svim sestrama
Foto: arhiva J. Simović

Manastir Svete Petke Izvorske kraj Paraćina, osim što je poznat kao pravoslavna svetinja takođe je poznat  i kao dom za nepokretne i bolesne sa posebnim potrebama o kojima brine svega deset monahinja.  Manastir je takođe jedini u Srbiji  koji ima ustanovu za korisnike sa mentalnim smetnjama u razvoju i po tome je prepoznatljiv među manastirima Srpske pravoslavne crkve. U njemu je smešteno preko 80 štićenica i u poslednje vreme je bilo dosta natpisa u štampi da im je hitno potrebna materijalna pomoć kako bi mogle i dalje da brinu o bolesnim i nepokretnim.

Svake godine na slavi su prisutni igrači Morave
Foto: N. Antić

Nakon slavskog obreda usledio je bogat slavski ručak uz tradicionalni folklorni nastup mladih igrača društva Morave iz Štutgarta. Za dobro raspoloženje bili su zaduženi Cvele i Maki, koji za svoje nastupe ne uzimaju honorare već taj novac usmeravaju kao prilog, koji članice Kola srpskih sestara poklanjaju dalje. I pored velikog posla toga dana članice Kola srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta imali su vremena da i za svoju dušu otpevaju po koju pesmu kao i da odigraju po neko kolo.

Kolo srpskih sestara Sveta Petka iz Štutgarta je pri hramu Sabora Srba svetih i njene članice su desna ruka ne samo hramu i sveštenicima već i svome narodu u Štutgartu sa okolinom. Tu su i za lepe događaje, proslave venčanja, rođenja, krštenja, za posluženje nakon službi ali i za tužne događaje za sahrane, daće, zadušnice… Za sve ovo vreme pomagale su svoj narod na prostoru bivše Jugoslavije posebno za vreme nesrećnih ratnih godina. I dalje zbog loše ekonomske i materijalne situacije dosta pomažu. Rado obilaze svoje svetinje u otadžbini ali i svuda drugde gde ima srpskih hramova. Povezane i sarađuju i sa ostalim organizacijama i udruženjima u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Prva predsednica Kola srpskih sestara u Štutgartu upokojena protinica Zorka Miljević
Foto: K. Krstić-Tadić

Prva predsednica je bila upokojena lekarka Zorka Miljević supruga protonamesnika Slobodana Miljevića, koja se svim srcem sa svojim sestrama zalagala da Kolo zaživi, a potom i da pomažu. U tome su uspele i još tada su postavile pravi temelj. Nakon smrti lekarke Miljević 2007. predsednica postaje Jagoda Simović, koja je na toj poziciji do danas. Jagoda sa svojim članicama često organizuje razne vrste kurseva, a ponajviše kako se sprema slavski kolač sa željom da mlade žene koje počinju da slave od prve slave same spreme slavski kolač i da nauče kako se prave figure koje žele da stave na kolač. Kurs je uvek dobro posećen i na njega dolaze i iskusne osobe jer od dobrih stručnjaka uvek može puno toga da se nauči.