Početna In Memoriam U Nirnbergu danas sahranjem protoprezviter – stavrofor Dušan Kolundžić

U Nirnbergu danas sahranjem protoprezviter – stavrofor Dušan Kolundžić

U hramu Svetog Kirila i Metodija u Nirnbergu služeno opelo ocu Dušanu Kolundžiću
Foto: arhiva SPC Nirnberg

Danas je u Nirnbergu sahranjen protojerej stavrofor Dušan Kolundžić, paroh nirnberški od 1977. do 2004. godine), koji je preminuo prošle nedelje (26. aprila) u 82. godini nakon kratke i teške bolesti. Usled pandemije izazvane virusom korona mnogi parohijani nisu mogli da dođu i da se oproste od omiljenog prote, već su prednost dali članovima porodice i prijateljima. Oni će odlaziti na groblje i individualno se oprostiti od svog velikog duhovnika i oca, koji je uvek i u svakoj prilici bio uz njih i kojima je pomogao i podučavao do svog poslednjeg dana.

Nakon popuštanja mera usled pandemije virusa korona i dozvole da se na službama ponovo može da bude verni narod uz određenje mere, u hramu osim sveštenika nije moglo da bude više od 32 osoba. Taj propis je ispoštovan. Deo vernika van crkve je bio u hodniku na propisanom odstojanju, kao i porti hrama.

U ime sveštenika SPC u Nemačkoj od prote Dušana se oprostio protojerej – stavrofor Slobodan Milunović
Foto: arhiva SPC Nirnberg

U hramu Svetog Kirila i Metodija, koji je upravo prota Kolundžić sa svojim parohijanima kupio i adaptirao za pravoslavna bogosluženja nakon liturgije služeno je opelo. Služili su protojerej Ilija Romić i protojerej stavrofor Mićo Matić, nirnberški sveštenici, zatim najstariji sveštenik u nemačkoj eparhiji protojerej –stavrofor Slobodan Milunović, protojerej –stavrofor Milorad Jovanović iz Minhena i protojerej Ljubomir Zorica iz Ulma, kao i protojerej stavrofor Radmilo Marinko.

U ime svih sveštenika od prote se oprostio njegov dugogodišnji prijatelji i saradnik protojerej –stavrofor Slobodan Milunović iz Minhena. Usled pandemije virusa korona i mnogih zabrana kretanja, ali i ograničenog broja u hramu više sveštenika nije moglo da dođe, a zasigurno ne bi bilo sveštenika u Nemačkoj koji ne bi došao da isprati oca Kolundžića. Prota Milunović se podsetio dana kada su otac Kolundžić i on zajedno došli za Nemačku, put kojim su zajedno prošli. Govorio je o njegovom radu kao arhijerejskom namesniku, načinu podučavanja i sveštenika i naroda, sjajnim seminarima koje je osmislio i realizovao za sveštenike i njihove porodice od nekoliko dana. Podsetio je i gde je prota Kolundžić služio, kako je kupio bogoslužbeno mesto. Kada je otišao u penziju, nije bilo dana da nije radio, stalno je izdavao knjige i knjižice, služio po raznim manastirima i hramovima. Na Fejsbuku je redovno do par dana pred smrt odgovarao vernog narodu na razna pitanja i duhovno ih podučavao.

Sahranjen je u Nirnbergu. Sa suprugom Katicom ima dva sina, Mirka, veroučitelja u Beču i jereja Radomira, paroha u Berlinu.

Porodica prote Dušana Kolundžića – surpuga Katica, sin Mirko sa porodicom i sin Ratomir
Foto: arhiva SPC Nirnberg

Mnogi vernici i prijatelji upokojenog prote Dušana nisu mogli da dođu na poslednji ispraćaj zbog ograničenog broja mesta i u hramu i na sahrani (na sahrani nije smelo da bude prisutno više od 15 osoba) pa su od oprostili preko Fejsbuk stranice, na kojoj su godinama čitali divne postove svoga duhovnika. Među mnogima tu je i post Slavice Kosanović Vučenović, koji prenosimo u celini:

„Dragi naš oče proto Dušane,

Počivaj u miru u carstvu Boga našega .

Prazne su nam stranice na FB bez vaših pouka. Još od vašeg odlaska u bolnicu osetilo se vaše odsustvo. Vaši poznavaoci su shvatili da nešto nije uredu kad se ne oglašavate. Mnogi ne znajući vaše stanje su vas molili za razne molitve. Danas biste se oglasili u spomen stradanja Srba u vašoj zapadnoj Slavoniji sa iscrpnim tekstom, fotografijama a možda bi bio i neki video sa Liturgije. Ko bi pobrojao vaše aktivnosti!

Ovde se prekida i veronauka sa vašeg Fejsbuk naloga koju ste tako sažeto i slikovito objavljivali. Niste prestali da služite svete liturgije, da propovedate i misionarite iako ste se penzionisali već 15-16 g.

Ostaje nam velika praznina u crkvi, našim domovima gde ste nas često posećivali a u srcu da i ne pišem. Uspomenu na vas imamo svi kud god da pogledamo. Ne verujem da postoji ijedno domaćinstvo u Nirnberškoj parohiji da nema bar jednu ikonu koju ste vi poklonili a o knjigama i knjižicama da i ne spominjem. Vaš rad je bio plodonosan i na ponos vašoj porodici, vašim parohijanima i svima koji su vas poznavali. Živećete večno u našim srcima dragi naš oče proto!“