Početna Događanja Jedan krov za sve Srbe u Ljubljani – grad dodelio prostor površine...

Jedan krov za sve Srbe u Ljubljani – grad dodelio prostor površine 160m za potrebe SKC

Gradonačelnik LJubljanje Zoran Janković sa predstavnicima Srpske zajednice na sastanku na kome su Srbi dobili prostor za svoj kulturni Centar
Foto: arhiva SKC Ljubljana

Lepa vest stigla je iz Ljubljane. Gradska uprava glavnog grada Slovenije na čelu sa njenim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem ustupiće prostor površine 160 m2 za potrebe Srpskog kulturnog centra (SKC) u Ljubljani. To je saopšteno nakon razgovora sa prvog čoveka Ljubljane sa predstavnicima najvećih srpskih organizacija u tom gradu: Savezom srpskih društava Slovenije,  Savezom Srpske Dijaspore Slovenije,  Srpskom bibliotekom Mihajlo Pupin, KUD Mladost SKUD Vidovdan i KUD Božur (svi iz Ljubljane). Predstavnici srpske strane se od srca zahvaljuju gradu Ljubljani i gradonačelniku Jankoviću. „Samo složno možemo do cilja”, naglasili su posle sastanka.

Vest je da su Srbi uspeli da se slože da i će uskoro imati jak Srpski kulturni centar u glavnom gradu Slovenije, poput drugih kulturno obrazovnih centara kao na primer nemački, francuski, italijanski, španski, ruski ili britanski institut, prethodio je dogovor svih srpskih društava.

Sa jedne strane bilo je logično da Srbi u Sloveniji, koji su posle Slovenaca, najbrojniji narod dobiju jedan moderan srpski kulturni centar, poput centara koje imaju drugi, manje zastupljeni narodi. Grad Ljubljana je bio ustupio nekim srpsko kulturno-umetničkim organizacijama prostorije. „Gradonačelnik Ljubljane je više puta naglasio da je najveći problem srpske zajednice u Ljubljani nejedinstvo. Svako društvo želi svoje prostore, a osim navedena četiri društva u Ljubljani deluju i druga kulturno-umetnička društva i većina njih se obraćala gradu za pomoć u vidu prostora. Međutim, grad nije u mogućnosti da beskonačno pomaže srpskoj zajednici jer i druge zajednice u Ljubljani uglavnom raspolažu samo jednim prostorom.

Zato je jedino rešenje za našu zajednicu u Ljubljani da se umesto postojećih prostorija kojima raspolažu gore navedene četiri srpske organizacije, za našu zajednicu obezbedi jedan objekat, koji bi nam svima služio na čast i u koji bi smestili sve naše knjige na srpskom jeziku (preko 20.000 knjiga) i koji bi imao prostor za čitaonicu, izložbe, predavanja, koncerte, folklorne aktivnosti itd. Drugim rečima, jedan moderan srpski kulturni centar“ istakli su Srpskom kulturnog centru.

Prvi korak, po gradonačelniku Jankoviću je bio dase srpska društva odreknu sitnih pojedinačnih interesa i „da umesto neadekvatnih, zabačenih prostora svi zajedno zatražimo od grada da nam ustupi na korišćenje jedan lep objekat, u kojem će naša bogata kultura biti adekvatno predstavljena“. Predloženo, dogovoreno i učinjeno i rezultat je stigao. Grad je dodelio prostorije površine 160 m2 za jak i moderan Srpski kulturni centar u Ljubljani.