Zasadi cvet i ulepšaj svet


Učenici Sprske dopunske škole iz Hesena u poseti Hramu Vaskresenja Gospodnjeg u Frankfurtu
Foto: arhiva SDŠ Hesen

Drugu godinu za redom učenici Srpske dopunske škole iz nemačke pokrajine Hesen okupljaju se u dvorištu Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu kako bi učestvovali u sađenju cveća i time još više  ulepšali ovaj park oko svoje svetinje. „Tog lepog jesenjeg dana, 24. oktobra,  domaćica učiteljicama i deci srpske škola bila je gospođa Mirjana, koja se već godinama unazad stara da ceo prostor oko crkve bude lep i sređen“, istakla je u ime kolektiva Srpske dopunske škole u Hesenu nedavno pristigla nastavnica Bojana Rakonjac.

Moto akcije je bio Zasadi cvet  i ulepšaj svet, a cilj razvijanje svesti o značaju očuvanja parkova i zelenih površina, pogotovo u vreme epidemije. „Gospođa Mirjana je deci govorila o vrstama cveća, kada se koji cvet sadi, kako se neguje i održava, a mališani su je pažljivo slušali ne krijući želju da što pre isprljaju svoje male ruke.

Svaki učenik je zasadio cvet i upamtio mesto gde se nalazi kako bi, prilikom dolazaka u crkvu, mogao da prati kako lepo raste i razvija se“, istakla se učiteljice koje su učestvovale u akciji Sonja Zrnić, Tatjana Milanović i Bojana Rakonjac kao i koordinatorka Biljana Bukinac. Za ovu akciju dobijen je blagoslov od protojereja stavrofora Simona Turkića.

Nakon uspešno sprovedene akcije, gde se ne samo posadio cvet kako bi ulepšao svet đaci su naučili puno i iz botanike, a za svoj trud i zalaganje njihove drage učiteljice su ih zasladile kolačima. „Nadamo se da će biti još prilika za zajednička druženja, ali i da će ova akcija uređenja crvenog dvorišta postati tradicija“, istakle su učiteljice, koje su se zajedno sa đacima toplo zahvalili svojim ljubaznim domaćinima.