Početna Kultura 20. Pozorišni festival za decu i mlade -Festić

20. Pozorišni festival za decu i mlade -Festić

Foto: DCK Beograd

U vanrednim okolnostima predstave  se prikazuju na Jubjub kanalima Festića i DKC Beograd

Dvadeseti po redu Pozorišni festival za decu i mlade FESTIĆ održaće se 13. i 14. novembra na Jutjub kanalima Festić i Dečijeg kulturnog centra (DKC) Beograd, poručuju iz DKC.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Društva za animaciju i razvoj dečjeg dramskog stvaralaštva, Digital & entertainment festivals i Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Detalj iz pozorišne predstave Alisa
Foto: arhiva DKC Beograd

Prvog dana festivala na repertoaru su predstave ,,Tri praseta“ Dečijeg pozorišta Čarapa (za decu uzrasta od četiri godine) i ,,Alisa“ Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatar Lazarevac, Centra za kulturu Valjevo (za mlade od 15 godina). Narednog dana, u subotu, deca uzrasta od tri godine imaće priliku da pogledaju predstavu ,,Četiri čarobne reči“ Pozorišta Guliver, dok će deca uzrasta od deset godina moći da vide predstavu ,,Strahinja“ Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatar Lazarevac (Gamba produkcija – Beograd i Inovadora – Stokholm).

Pored predstava, u subotu od 16 časova deca uzrasta od 5 godina mogu pogledati radionicu, odnosno praktični vodič pod nazivom ,,Kako sami možete napraviti pozorišnu predstavu od senki?“. Radionicu vode glumice Sanja Petrović i Tijana Janković.

Kao jedan od retkih i najdugovečnijih festivala ovog tipa u Srbiji, Festić se od 1995. godine do danas pozicionirao kao najznačajniji pozorišni festival za decu, veran svojoj misiji da najmlađe uči pravim vrednostima i školuje buduću publiku velikih pozorišta. Od svog osnivanja do 2012. godine pozorišni FESTIĆ se održavao u pozorištima „Boško Buha“ i „Duško Radović“, a od 2017. godine nastavlja sa radom u Dečjem kulturnom centru Beograd, okupljajući najbolje predstave za decu iz regiona, kao i gostujuće predstave iz Evrope, putem saradnje sa evropskim ASSITEJ organizacijama.

Predstava Strahinja
Foto: arhiva DKC Beograd

REPERTOAR

Petak, 13.11.2020.

17:00 Tri praseta (4+ godina)

Dečije pozorište Čarapa, Beograd

19:00 Alisa (15+ godina)

Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar Lazarevac, CZK Valjeva

Subota, 14.11.2020.

12:00 Četiri čarobne reči (3+ godina)

Pozorište Guliver, Beograd

16:00 Kako sami možete napraviti pozorišnu predstavu od senki? (5+ godina)

Radionicu vode Sanja Petrović i Tijana Janković

18:00 Strahinja (10+ godina)

Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar Lazarevac, Gamba produkcija – Beograd, Inovadora – Stokholm

Iz Dečijeg kulturnog centra Beograd obaveštavaju da će predstave Alisa i Strahinja (namenjene starijoj deci) imati i titl na engleskom jeziku, tako da srpska deca u rasejanju mogu pozvati i svoje drugare da prate sa njima divne dečije pozorišne predstave iz Srbije. Titl će pomoći i onoj deci koja ne razumeju baš dobro srpski jezik da predstave dožive na pravi način i da možda požele da ga nauče bolje.