Početna Škola Obeležavanje Svetoga Save u Italiji

Obeležavanje Svetoga Save u Italiji

U Italiji je u grupama Dragice Doderović ostvarena saradnja sa đačkim porodicama i Srpskom zajednicom Kruna, te su nakon održanih priredbi u mestima Skio, Rovereto, Tori di Kvartezolo, Alonte i Vićenca pripremljene video retrospektive „Da živimo svi u slozi“ i ,,Poručio bih Svetom Savi“ uz virtuelnu likovnu izložbu „Savin život iz mog srca“ i recitovanje pesmica na Savindan u Crkvi Sveti Luka u Vićenci. U saradnji sa crkvenom opštinom u Trstu Slađana Marković održala je „onlajn“ priredbu.

Odeljenja Jelene Jovanović Svetosavske dane proslavila su nizom aktivnosti u neposrednom druženju, ali i u svečanostima na daljinu sa temom „Proslava školske slave na svetoj srpskoj zemlji i u tuđini“.

Učenici u hramu Sveti Luka u Vićenci
Foto: FB Srpska škola u FIS

Nakon pravljenja zajedničkog mozaika sa likom Svetog Save u mestu Basano del Grapa, održana je „onlajn“ priredba sa nastavnicama i učenicima  škola u Orahovcu, Dositej Obradović i Velikoj Hoči Svetozar Marković (Kosovo i Metohija). Na radost svih učesnika, izveden je čas posvećen Svetom Savi u prostoru Srpske pravoslavne crkve Sveti Luka u Vićenci. Grupa iz Valdanja imala je kreativan zadatak: uradila je intervju sa učenicom Stelom Rosi, Italijankom koja pohađa dopunsku nastavu na srpskom jeziku, gradonačelnikom Valdanja Đankarlom Aćerbijem, konzulkom Ivanom Stojiljković i predsednikom Saveza Srba u Italiji Dušanom Aleksićem, koji su prikazani na virtuelnoj priredbi za goste, prilikom čega je učenici Steli Rosi uručen Rečnik italijansko-srpskog jezika Ivana Klajna od strane Saveza Srba Italije. U saradnji sa Srpsko kulturnoj zajednicom Arznjano izvedena je priredba mlađe grupe i kviz u kome su učestvovali stariji učenici.

Deo radova đaka iz Trsta
Foto: FB Srpska škola u FIS