Početna Događanja Onlajn sastanak predstavnika Srba iz regiona i dijaspore

Onlajn sastanak predstavnika Srba iz regiona i dijaspore

Deo učesnika na prvom onlajn sastanku predstavnika Srba iz regiona i dijaspore
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

U organizaciji Saveza Srba Slovenije minulog vikenda održan je prvi onlajn sastanak predstavnika Srba iz regiona i dijaspore. Cilj radnog sastanka je bio da se uprkos pandemiji koronavirusa nastavi kontinuitet okupljanja predstavnika Srba iz Evrope i regiona kako bi šira javnost imala priliku da se iz prve ruke informiše o položaju srpskog naroda u zemljama gde on živi, istaknuto je na stranici domaćina.

Na sastanku, koji je pratio veliki broj Srba iz Evrope i sveta, obratili su se predstavnici najznačajnijih srpskih udruženja iz regiona kao i predstavnici zvaničnih državnih institucija Republike Srbije.

Predsednika Saveza Srba Slovenije V. Kokanović
Foto: arhiva SSSlovenije

„Govornici su poseban akcenat stavili i na pitanje popisa stanovništva koji se ove godine održava u gotovo svim zemljama regiona i podsetili na probleme sa kojima se srpski narod suočava prilikom izjašnjavanja o svojoj jezičkoj, verskoj i nacionalnoj pripadnosti. Predsednik Saveza Srba Slovenije, mr Vladimir Kokanović se posebno osvrnuo na inicijativu koju je Savez Srba Slovenije uputio Vladi Slovenije, a u kojoj se traži uvođenje registra verske i nacionalne pripadnosti kako bi se svim stanovnicima Slovenije, a time i Srbima, omogućilo da se slobodno izjasne o svojoj verskoj i nacionalnoj pripadnosti“, rečeno je u Savezu Srba Slovenije.

Kokanović, se u ime organizatora zahvalio svima koji su se odazvali pozivu na prvi onlajn radni sastanak, a posebnu zahvalnost izrazio je predstavnicima državnog rukovodstva Srbije koji su pokazali i spremnost i volju da se aktivno uključe u zaštitu i unapređenje prava Srba u svim zemljama regiona. Iz Saveza Srba Slovenije su poručili da je „ovaj radni sastanak samo prvi u nizu aktivnosti koje će preduzimati u budućem periodu kako bismo pokazali svoju doslednost i spremnost da se sa ostalim prijateljskim organizacijama Srba iz Evrope i sveta zajednički borimo za poboljšanje prava i položaja srpskog naroda svuda gde on živi.