„Mitovi srpske istorije“ i za učenike Srpske škole u Sloveniji


Istoričar i autor Dejan Ristić (levo) i Vladimir Kokanović predsednik Saveza Srba u Sloveniji
Foto: arhiva D.Ristić/V. Kokanović

Nakon Saveza Srba Italije i Saveza Srba Francuske koji su već za najbolje učenike srpskih dopunskih škola u tim državama obezbedili knjige pod naslovom „Mitovi srpske istorije“, takođe i rukovodstvo Saveza Srba Slovenije je odlučilo da najbolje  đake srpske dopunske škole u Sloveniji nagradi knjigom istoričara Dejana Ristića. Tim povodom predsednik Saveza Srba Slovenije Vladimir Kokanović susreo sa Dejanom Ristićem, autorom knjige „Mitovi srpske istorije“

„Nagrađivanje đaka knjigama, na predlog nastavnika, u prethodnom dugogodišnjem periodu rado je prihvatio i u delo sprovodio Romeo Milošević, koji je predano vodio Savez Srba Francuske. Od ove godine se pridružuju, na poziv koordinatora dopunske nastave, Savezi u druge dve zemlje. Podršku ostvarivanju svih vidova obrazovno-vaspitnog rada u dopunskim odeljenjima pružao je u kontinuitetu Savez Srba Italije na čelu sa predsednikom Dušanom Aleksićem, a saradnja se proširuje i u novootvorenu dopunsku školu u Sloveniji, na radost đaka i na korist celokupne srpske zajednice, uz pomoć predsednika Saveza Srba Slovenije, Vladimira Kokanovića.

Budući da su u van matice ćirilične knjige raritet, a da je rad dopunske nastave na srpskom jeziku i delovanje Saveza Srba usmeren ka istom cilju – očuvanju nacionalnog identiteta – darivanje knjigama predstavlja građenje trajne spone sa srpskim jezikom i otadžbinom“, izjavila je koordinatorka Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju i Sloveniju Blaženka Trivunčić.