Početna Zanimljivosti Užičko kolo svirano i igrano u centru Zagreba, na Trgu Bana Jelačića

Užičko kolo svirano i igrano u centru Zagreba, na Trgu Bana Jelačića

Igranje Užičkog kola na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu
Video: arhiva A. Gavrilović

U Zagrebu se odražava 20. Međunarodni festival folklora, a po prvi put na ovoj manifestaciji nastupa i jedno društvo iz Srbije – KUD Lira folklor iz Beograda. Svečano otvaranje uz nastup folklornih grupa je večeras, ali su u defileu u centu Zagreba pre podne prošli svi igrači. Pored igrača KUD Lire folklor iz Beograda, učestvuju i folkloraši FA Turopolje iz Velike Gorice iz Hrvatske i KUD Drmikol iz Vevčana iz Severne Makedonije.

Folklorni spektakl „Zagrebu pesmom i plesom za dušu“ kratkim nastupom poklonili su svi učesnici, ali su nakon završenog redovnog dela Srbi otišli korak dalje. Na Trgu Bana Jelačića odigrano je Užičko kolo nakon sviranja Moravca. Muzički trio Aleksandar Gavrilović harmonikaš, Sava Bojić – gitarista legenda „Južnog vetra“ i Gojko Zorić (tapan) šef ansambla i penzioner ansambla Kolo iz Beograda počeo je da svira ovo čuveno srpsko kolo, a mladi su odmah krenuli da igraju. Pored Srba i kolo su se uhvatili igrači organizatori ove manifestacije Turopolje iz Velike Gorice kraj Zagreba kao i Drimkol-a iz Vevčana u Makedoniji. I to nije sve: ne samo da se viorila srpska zastava već su se i okolni posetioci uhvatili u kolo.

„Nakon predstavljanja grupa na trgu kao najavu za koncert, ja sam onako iskusno iskoristio priliku da se svi skupimo u jedno kolo. I tako je sve ovako ispalo. Bilo je stvarno divno“, dodao je Aleksandar Gavrilović iz Valjeva za portal Rasejanje.info. Aleksandar godinama sarađuje sa mnogim udruženjima u rasejanju a među njima i KUD Nikola Tesla iz Frajburga.  Ima bogatu domaću i međunarodnu karijeru i jedan od srpskih harmonikaša, koji se našao u enciklopediji harmonike i svetskih poznatih harmonikaša autora Maržori Lerner, objavljene aprila 2019.