Početna Događanja Osvećenje kamena temeljca za novi hram u Kufštajnu u Austriji

Osvećenje kamena temeljca za novi hram u Kufštajnu u Austriji

Na sveopštu radost Srpske pravoslavne crkve u četvrtak 8. jula osvećen je kamen temeljac za novi hram Sv. Visariona Ispovednika u Kufštajnu u Austriji. „Godinama unazad Crkvena opština u Kufštajnu je bila posvećena realizaciji ideje da se na kufštajnskoj parohiji sagradi dostojan hram posvećen sveštenomučeniku i ispovedniku Sv. Visarionu Savaitu, koji je u ovom gradu i postradao. Uprkos mnogim otežavajućim okolnostima, ovih dana je gradnja hrama i započeta“, istaknuto je na stranici Srpske pravoslavne crkve za Austrijsko-švajcarsku eparhiju.

Episkopi austrijsko – švajcarski Andrej i pakračko – slavonski Jovan osveštala su kamen temeljac. Pored njih sasluživali su sveštenici iz Minhena, Salcburga, Linca, Sankt Peltena i Kufštajna. U kamen temeljac su, kao poseban blagoslov, položena tri kamena iz isposnice Sv. Visariona kod manastira Pakra, gde je ovaj ugodnik Božiji proveo jedno vreme svoga podviga.

Nadležni paroh jerej Mihail Gavrilović se posebnu zahvalio episkopu Andreju i arhitekti Momčilu Turuntašu, na odlučujućem doprinosu za početak gradnje hrama. Za kuma temelja izabran je Đorđe Arsenić, poreklom iz Brčkog.

Nesvakidašnjem događaju prisustvovali su i gradonačelnik opštine Švojh Peter Pajer i predstavnik salcburške nadbiskupije sveštenik Mihail Blaznik uz pratnju većeg broja rimokatoličkih sveštenika iz okoline. I pored nepovoljnih vremenskih prilika, obredu je molitveno prisustvovao veliki broj vernika sa ove ali i drugih okolnih parohija, navodi se na sajtu eparhije.

Foto: FB vladika Andrej