Početna Događanja U Filingen-Šveningenu u Nemačkoj proslavljena krsna slava Svetosavske omladine

U Filingen-Šveningenu u Nemačkoj proslavljena krsna slava Svetosavske omladine

Slavski obred i obeležavanje slave Svetosavske omladine u Filingen-Šveningenu
Foto: arhiva M. Marković

Tradicionalno, Svetosavska omladina pri hramu posvećenom Svetom Arhangelu Mihailu u Filingen- Šveningenu u Nemačkoj proslavila je svoju krsnu slavu Sv. apostole Petra i Pavla. Popuštanje epidemioloških mera omogućilo je da se slava proslavi, čemu su se mnogi radovali a posebno omladinci centralne Švarcvaldske parohije.

Nakon svete liturgije koju su služili sveštenici, protojereji Bratislav Božović i Slobodan Drakulić kao i nadležni paroh, protojerej-stavrofor Milenko Marković, ispred hrama su osvećena slavska obeležja. Kumovi ovogodišnje slave bile su porodice Kostić, Radosavljević i Marković, a kumstvo za iduću godinu su preuzele porodice Rnjak, Kuhar i Kovačević.

Posle osvećenja slavskih obeležja, čestitajući okupljenoj omladini krsnu slavu,  sa nekoliko reči obratio se sveštenik Bratislav Božović, podsetivši na jedan važan momenat iz života naše crkve u dijaspori. Toga dana (18. jula) pre tačno 50 godina, u Štutgartu u dvorskoj kapeli, odslužena je prva sveta liturgija naše pravoslavne crkve, koju je služio sveštenik Ozren Tucakov, kada je bilo prisutno osmoro Srba. Posle pet decenija, srpski narod je itekako duhovno uzrastao, što pokazuju mnogi kupljeni i izgrađeni hramovi u Nemačkoj, a jedan od njih je i ovaj velelepni hram i svetosavski dom na Švarcvaldu gde je u to vreme duhovni život bio tek u povoju.

Pesmama sa Kosova i Metohije, sam dan je ulepšala folklorna crkvena sekcija „Arhangel“, koja već duži niz godina okuplja mlade negujući tako srpsku tradiciju i kulturu.

Na kraju sabora, prota Milenko se zahvalio sveštenicima, kumovima i okupljenom narodu, a posebno svetosavskoj omladini, sa željom da iduće godine u još većem broju proslave svoju krsnu slavu, svoje molitvenike pred Gospodom, Svete apostole Petra i Pavla.