Savez Srba Slovenije ugostio delegaciju Novoga Sada


Predstavnici Saveza Srba Slovenije sa delegacijom grada Novoga Sada
Foto: arhiva Savez Srba Slovenije

Savez Srba Slovenije u okviru svog projekta „Novi Sad-evropska prestonica kulture 2022“, ugostio je u Ljubljani delegaciju grada Novog Sada koju su činili predsednica gradske Skupštine, Jelena Marinković Radomirović, Damjan Ničić, član kabineta gradonačelnika Novog Sada i Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu.  „U okviru sastanka koji je održan u prostorijama Saveza Srba Slovenije predsednik Saveza, mr Vladimir Kokanović, poželeo je dobrodošlicu gostima iz Srbije i izrazio veliko zadovoljstvo što će upravo njihov dolazak obeležiti zvanično otvaranje projekta „Novi Sad – evropska prestonica kulture“ u organizaciji ovog Saveza. On je izrazio zahvalnost lokalnim, pokrajinskim i republičkim institucijama matične države na kontinuiranoj podršci koju pružaju naporima Saveza u stvaranju uslova za jedinstvo celokupne srpske zajednice u Sloveniji, prepoznajući to kao strateški i nacionalni prioritet“, istaknuto je u Savezu Srba Slovenije. Na sastanku su pored predsednika Kokanovića učestvovali i potpredsednica Saveza, Vesna Bajić Stojiljković, član Predsedništva Danijel Igrec, predsednik Nadzornog odbora Saveza Rade Bakračević i predstavnica srpskih studenata u Sloveniji Milena Nedeljković.

Predsednica novosadske Skupštine Jelena Marinković Radomirović se zahvalila na srdačnoj dobrodošlici i istakla da je veoma raduje što ima priliku da bude gost kod srpske zajednice u Sloveniji. Ona je pohvalila rad Saveza Srba u borbi za unapređenje položaja srpske zajednice u Sloveniji i posebno istakla značaj njegovog projekta „Novi Sad-evropska prestonica kulture“, koji će višestruko doprineti promociji Novog Sada i srpske kulture u Sloveniji ali i dodatno učvrstiti odnose između dva naroda i dve države. Predsednica gradske Skupštine poželela je Savezu Srba Slovenije uspešan i plodotvoran rad i ubuduće.

Gosti iz Srbije i delegacija Saveza Srba Slovenije imali i sastanak sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Delegacija iz Novog Sada prisustvovala je i zvaničnom otvaranju projekta „Novi Sad-evropska prestonica kulture“ u Parohijskom domu SPC u Ljubljani gde je u prisustvu velikog broja ljudi održana i predstava „Putovanje sa Svetim Savom“ koju su izveli članovi Pozorišta mladih grada Novog Sada.

Savez Srba Slovenije se ovom prilikom zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji ovog važnog događaja i koji su prisustvovali skupu u Parohijskom domu. Posebna nam je čast što su ovaj događaj svojim prisustvom uveličali predstavnici ambasada Srbije i BiH, sveštenici Srpske pravoslavne crkve ali i mnogi poznati pojedinci iz javnog života Slovenije.

„Još jednom podsećamo da će naš projekat „Novi Sad-evropska prestonica kulture“, koji organizujemo zajedno sa Savezom srpskih društava Slovenije, a pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, podrazumevati niz kulturnih događaja u cilju promocije Novog Sada kao buduće evropske prestonice kulture. Događaji će biti realizovani u nekoliko gradova Slovenije u toku septembra i oktobra 2021. godine“, istakli su u Savezu Srba Slovenije.

Raspored preostalih događaja:

Novosadski bioskop

Celje, 18. septembar 2021.

Novosadski tamburaši, muzičko veče

Loggia u Kopru, 25. septembar 2021.

Dan turizma, vina i domaćih jela iz Novog Sada

Postojna, 16. oktobar 2021.

Zatvaranje projekta

Kranj, 23. oktobar 2021.