Proslava srpskog arhiepiskopa na punktovima nastavnice Slavice Stupar u Nemačkoj


Svetosavska akademija u Karsrueu
Foto: S. Stupar

Povodom školske slave Svetog Save održana je Svetosavska akademija u sprpskoj pravoslavnoj crkvi Sveta Petka u Karlsrueu. Nakon sečenja slavskog kolača i besede oca Aleksandara Škorića učenici svih grupa učiteljice Slavice Stupar (Pforchajm, Raštat, Karlsrue, Gagenau, Bruhsal i Baden-Baden) izveli su divan program. Naslov ovogodišnje proslave je „Spasioče, hranioče, Savo mironošče… Tebi se mole deca tvoja!“, a autor je nastavnica Tatjana Popović

Recital je započeo pozdravnom rečju učenika Bogdana Miladinovića i čestitanjem slave. Usledila je Svetosavska himna, recital, horska pesma „Ko udara tako pozno“ sa solistom Milicom Majstorović. Posebnu radost pričinila je učenica Valentina Nikolić iz odeljenja srpske škole iz Baden-Badena koja je osvojila drugo mesto na literarnom konkursu centra za rasejanje „Sveti Sava“ na temu „… i različak je cvet“. Ona je tim povodom izjavila da ne može da veruje da je u toliko jakoj konkurenciji osvojila drugo mesto i da je veoma ponosna i srećna!

„Shodno merama koje su na snazi, na Svetosavskoj akademiji je učestvovalo manje učenika nego pre dve godine. I publika je bila u ograničenom broju“, istakla je nastavnica Slavica Stupar. Roditelji: Jelena Aleksić, Ljiljana Hager, Dara Maletsas, Mara Nikić, Snežana Micić, Irina Popović, Žarko Lazić.. svoje zadovoljstvo povodom slave i akademije izrazili su kroz čestitke upućene deci, ocu Aleksandru Škoriću i učiteljici Slavici Stupar. Posebno su pohvalili celokupnu organizaciju. Protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić, tradicionalno, podelio je đacima i deci svetosavske paketiće, koje je obezbedila srpska pravoslavna crkva, čime  ovaj svečani događaj završen.