Početna In Memoriam Preminuo Dejan Mijač, pozorišni reditelj

Preminuo Dejan Mijač, pozorišni reditelj

Dejan Mijač preminuo je danas u 87. godini u Beogradu
Foto: arhiva Atelje 212

Dejan Mijač,  jedan od naših najznačajnijih pozorišnih reditelja, profesor i akademik Dejan Mijač, preminuo je danas u 87. godini u Beogradu. Rođen je u 1934. Bijeljini, bio je đak Valjevske gimnazije, a diplomirao je na Akademiji za pozorišnu umetnost 1957. godine u klasi profesora Vjekoslava Afrića.

Režirao je na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Zvezdara teatra, Beogradskog dramskog pozorišta, Pozorišta Boško Buha, Narodnih pozorišta u Beogradu, Nišu, Somboru, Sarajevu, Tuzli, Hrvatskog narodnog kazališta Jazavac, HNК Split, HNК Rijeka…

Bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 1978. vodio je i klasu glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

„U karijeri dugoj više od šest decenija, Mijač je režirao domaća i svetska klasična dramska dela, uspostavljajući nove standarde u pozorištu, uvodeći moderna tumačenja klasike i otvarajući i otkrivajući nove perspektive u savremenim dramskim tekstovima. Bio je dobitnik brojnih umetničkih priznanja, uključujući i Sterijinu nagradu za zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture. U Ateljeu 212 režirao je od 1970. godine jedanaest predstava: Cena, Arture Milera (1970), Všnjevi sad, A.P. Čehova (1978), Ana, Rudi Šeligoa (1984), Кola mudrosti, dvoja ludosti, Ostrovskog (1993), Divlji med, Majkl Frejna/ Čehova (2000), Leda, Miroslava КrležeD (2001), Čudo u Šarganu, Ljubomira Simovića (2002), Amerika, drugi deo, Biljane Srbljanović (2003), Trg heroja, Tomasa Bernharda (2005) i Nevinost, Dee Loer (2008)“, istaknuto je na stranici Ateljea 212.

U novembru 2021. primljen je u članstvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

„Ponosni smo na činjenicu da je Valjevsku gimnaziju završio 1952. godine. U gimnazijskom periodu školovanja razvilo se njegovo interesovanje za pozorište. Kao gimnazijalac aktivno je učestvovao u mnogim predstavama đačkog pozorišta“, istaknuto je u Valjevskoj gimnaziji.

Dejan Mijač – jedan od velikana Valjevske gimnazije
Foto: Valjevska gimnazija