Početna Događanja Proslava Vrbice u rasejanju

Proslava Vrbice u rasejanju

Prisutni u Diseldorfu u Nemačkoj na Vrbicu
Foto: eparhija nemačka

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u rasejanju u subotu je proslavljena Vrbica, a u mnogim hramovima je nakon liturgije organizovanju druženje za decu i odrasle. Gde su mogućnosti dozvoljavale vršen je ophod oko hrama. Po uzoru na događaj Hristovog svečanog ulaska u Jerusalim kada su deca nosila palmine grane slaveći Boga, i ovom prilikom u prazničnom duhu, deca su imala svoju bogoslužbenu ulogu i mesto noseći u hramu i tokom ophoda vrbove grane izobražavajući radost Gospodnjeg praznika. U porti Sabornog hrama Svetoga Save u Diseldorfu organizovano je druženje za decu i odrasle. U Lionu u Francuskoj sveštenik Goran Ilić Benke se posebno radovao jer je imao puno pomoćnika u oltaru i dece u hramu.

Lazareva subota u Bondiju kraj Pariza
Foto: SCO Bondi

Venčići i zvončići na Lazarevu subotu za preko 100 učenika u Crkvi Svete Petke u Bondiju kod Pariza.
Protojerej Željko Simonović je posle večernje liturgije održao čas o duhovnosti, značenju praznika i radosti okupljanja svih generacija u znanju, veri i očuvanju srpskog jezika. Uz đačke porodice, prisustvovale su sve nastavnice koje drže časove u Bondiju, Montreju, Sen Mor de Foseu i koordinatorka.

Učenici iz Maribora pravili su venčiće i pripremali radove za konkurs. Đaci grupe u Parohijskom domu u Ljubljani bili su posebno motivisani i raspoloženi za stvaralaštvo na ovaj dečji pravoslavni  praznik.

Učenici Srpske dopunske škole iz Pjerfita u Pariskom regionu danas su povodom Vrbice, dečjeg pravoslavnog praznika, pravili venčiće u znak sećanja na Hristov ulazak u Jerusalim i svima poželeli srećan praznik…

Đaci srpske škole u Pjerfitu u Francuskoj
Foto: FB Srpska škola FIS

A dan kasnije na Cveti – praznik svečanog ulaska Isusa Hrista u Jerusalim služena je arhijerejska liturgija u minhenskom hramu Svetoga Jovana Vladimira, koju je služio  episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije uz sasluženje bratstva hrama. U sklopu liturgije kršteno je i novorođenče po imenu Adam.