Početna Događanja „Na malom svetu, svet ostaje” – kreativna radionica „Mali svet” iz Pariza,...

„Na malom svetu, svet ostaje” – kreativna radionica „Mali svet” iz Pariza, Maje Petrović Nikolić

Maja Petrović Nikolić sa svojim đacima na kreativnoj radionici „Mali svet”
Foto: M. Petrović Nikolić

Kreativnost je, pored zdravlja najvažnija za decu. Kreativnost pokreće maštu, a mašta, kada se to želi „radi svašta”. Kada su kreativna deca gledaju na svet i rešenja motivisano, a svako ko je motivisan nema granica. A sada zamislite kreativnu radionicu punu raznih umetnosti koja sadrži program koji se bavi negovanjem srpske kulture i tradicije, podstiče decu na stvaralaštvo. Idealno za sve mališane koji pripadaju srpskom rasejanju. Oni iz Pariza i okoline mogu da osete i dožive atmosferu „uživo” a ostalima se može ponuditi radionica na daljinu.

Kreativna radionica „Mali svet” iz Pariza svake subote u periodu od 14 do 16 časova (5 rue du Loing,75014 Paris) pruža mnogobrojnim klincima i klincezama (ali i starijima) da poboljšaju svoje znanje srpskog jezika, a nekima od njih i da usvoje srpski jezik. „Sve to uspevamo da pretočimo i u umetnost. Specifični smo po načinu rada, izboru aktivnosti i primera o srpskoj kulturi i tradiciji”, istakla je Maja Petrović Nikolić, kreativni tvorac radionice za decu „Mali svet”.

Dugogodišnja učiteljica, profesorka razredne nastave, koja je skoro deceniju radila kao pedagoški savetnik (odlikom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o profesionalnom napredovanju) Maja Petrović Nikolić je osnovala i Društva učitelja Kovina (2006. godine), koje je okupilo 200 prosvetnih radnika s teritorije opštine (Kovin). Bila je član skupštine Saveza učitelja Republike Srbije, učestvovala je i koordinisala mnogobrojne projekte. „Fokus mi je konstantno bio na deci, a manje na zakonskim okvirima i teoretisanju o profesiji. Još tada se javila ideja o promovisanju dečije umetnosti. Postala sam saradnik i likovni pedagog Likovnog studija za decu u Centru za kulturu Kovin i od 2006. do 2011. na Dečijem oktobarskom salonu u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, osvojili smo jednu prvu i dve druge nagrade. Do 2016. iz štampe su izašle tri zbirke dečijih pesama „Moja učiteljica”,u okviru projekta Društva učitelja koji sam osmislila”.

Kako je fokus bio na deci, do dolaska za Pariz Maja je sa svojim đacima u Srbiji osvojila mnoge nagrade, priznanja. Izvela je i predstavu na Festivalu dečijih predstava „Promocija humanih vrednosti”i za scenario, glumu i realizaciju je takođe nagrađivana. Na dan, kada je dala otkaz u školi u Kovinu kako bi se pridružila porodici u Parizu, iz štampe je izašao „Leksikon stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju” (Klett 2019.) u kojoj se nalazila njena biografija u leksikonu. „U tom trenutku mi je to delovalo kao kruna mog rada u Srbiji i zaokružena priča. Poznavala sam prilike u Parizu i nisam imala velika očekivanja da ću raditi sa decom. Kako je vreme odmicalo sve više mi je falio rad sa decom. Razmišljala sam kako je velika nepravda da sada kad sam u zenitu karijere, sva nakupljena znanja i iskustva ne mogu da podelim i prenesem deci. Na sajtu Kulturnog centra u Parizu pronašla sam radionice kreativnog pisanja Mire Popović, odlučila sam da pišem kratke priče za decu i na taj način pokušam da bar malo utičem na današnji sistem vrednosti i uopšte odnos ka dečijem stvaralaštvu”, dodala je sagovornica medijskoj portala Rasejanje.info Maja Petrović Nikolić.

Radionice kreativnog pisanja su se održavale u prostorijama Slavističke radionice (Atelier slave) koja se bavi negovanjem srpskog jezika, kulture i tradicije. U saradnji sa Natašom Džigurski-Dubajić poreknuta je kreativna radionica i tako je nastao „Mali svet”.

„Simbolično na Dan pobede, otvorena je izložba dečijih radova „Mali svet”, jer je dečiji svet i lepši i bolji od sveta odraslih i treba da pobedi. Izložba traje (simbolično ) do  nedelje 5. Juna kada je Svetski dan zaštite životne sredine. Tim povodom u subotu, 4.06.2022. od 14h do 16h će se održati završna radionica u ovom ciklusu „Mali svet”, gde ćemo se baviti prirodnim lepotama Srbije”. Radionica se odražava u 5 rue du Loing,75014 Paris.

„Volela bih u budućnosti da „Mali svet” preraste u Dečji kulturni centar za dijasporu, da se povežemo sa beogradskim Dečijim kulturnim centrom i drugim dečijim centrima u rasejanju (ako naravno postoje). Takođe bih volela da na primer, u toku leta u Beogradu bude izložba radova naše dece. Da sva naša deca koja dolaze za Beograd vide druge radove i da drugima pokažu svoja dela. Trenutno sam u fazi izrade sajta „Mali svet” i ponudiću program našoj deci u rasejanju, na daljinu. Volela bih da povežem našu decu gde god bila, jer „na malom svetu, svet ostaje”, dodala je Maja Petrović Nikolić.

Pre dva dana je stigla i lepa vest iz Beograda, da je Dečji kulturni centar Beograd zainteresovan za saradnju sa đacima „Malog sveta” i svega onoga što se radi na ovoj radionici, tako da prostora za stimulisanje dečijih čula, duha, pokretanje mašte, bavljenje emocijama, iskazivanju kreativnosti ima na pretek… i to sve na jeziku svojih pradedova. Sve sa jednim ciljem „Negujmo srpski jezik” gde god da smo.   

Mira Popović, Maja Petrović Nikolić i Nataša Džigurski Dubajić
Foto: M. Petrović Nikolić