Početna Događanja U Ljubljani otvorena izložba narodnih instrumenata, kolekcije Etnografskog muzeja

U Ljubljani otvorena izložba narodnih instrumenata, kolekcije Etnografskog muzeja

U Ljubljani otvorena izložba pod nazivom „Gde svi ćute, one govore“
Foto: arhiva ambasade RS u Ljubljani

Centralni deo manifestacije Mesec srpske kulture u Sloveniji bilo je svečano otvaranje izložbe muzičke tradicije srpskog i drugih balkanskih naroda, pod nazivom „Gde svi ćute, one govore“. Izložba, koja je organizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasade Republike Srbije u Sloveniji otvorena je u Parohijskom domu Crkvene opštine u Ljubljani.

U postavci kustosa Etnografskog muzeja u Beogradu Miroslava Mitrovića predstavljena je kombinacija dve izložbe: gusle i svirale. Na otvaranju izložbe govorile su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak-Antić.

Pored predstavnika srpskog rasejanja, diplomatskog kora i sveštenstva SPC, izložbi je prisustvovala i ministarka kulture Slovenije Asta Vrečko.

Prvi deo izložbe predstavlja gusle kao mitski instrument srpskog naroda i prenosioca univerzalnih i moralnih poruka u neodvojivoj epskoj simbiozi: pesma, guslar i gusle. Drugi deo obuhvatio je narodne duvačke instrumente, svirale, sa prostora nekadašnje Jugoslavije. To je prostor sa kojeg je Etnografski muzej u Beogradu, u svojoj 120 godina dugoj istoriji, predmete i sakupljao. Poznato je da su ovi tereni vekovima bili izloženi brojnim migracijama pa su, osim instrumenata za koje se može reći da su samonikli, izloženi i oni koji su doneseni, ustalili se, odomaćili i na kraju prihvaćeni kao naši. 

U toku izložbe će biti organizovane guslarske večeri uz nastupe guslara iz dvadesetak guslarskih udruženja koja postoje u Sloveniji.  Autor izložbe je Miroslav Mitrović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

Izložba je otvorena do 26. juna.