Početna Zanimljivosti Na današnji dan 1934. godine u Beogradu rođen veliki glumac Danilo Bata...

Na današnji dan 1934. godine u Beogradu rođen veliki glumac Danilo Bata Stojković

Danilo Bata Stojković
Foto: arhiva FB Beleške o filmu

Jedan od najpoznatiji srpskih pozorišnjih, televizijskih i filmskih glumaca Danilo Bata Stojković rođen je na današnji dan u Beogradu 1934. godine.

U sećanje ne velikog glumca koji je preminuo 16. marta 2002. u rodnom gradu Beogradu, prenosimo divan tekst o Bati sa FB stranice Beleške o filmu.

Danilo Bata Stojković nije bio sladak čovek, daleko od toga, i bez obzira na tendenciju kolega da pričaju lepo o glumcima, pogotovo onima koji su otišli, on je veoma mali broj svojih kolega cenio u glumačkom smislu. Po tome nije ni bolji ni gori od većine, nazovite to sujetom ili kako već hoćete. Ipak, uprkos svemu tome, njegovu veličinu niko nije mogao da porekne.

Dokazao ju je kroz osamdeset predstava, sedamdesetak filmova, pedesetak TV drama i dvadesetak TV serija u kojima je većina njegovih likova postala veća od života. U karijeri od jedva četrdesetak godina (kažem jedva jer mnoge su danas duže) uspeo je da stvori bar dvadesetak antologijskih likova, možda i ponajviše od svih glumaca, čije se rečenice i danas naizust znaju. O posvećenosti ne vredi trošiti reči, o tome su već ispredane bajkovite ali istinite priče, naročito kad je pozorište u pitanju.

Niko nije imao takvu sposobnost da mu likovi, šta god da glumi, deluju kao opipljive osobe iz naroda sa kojima smo koliko juče pili kafu i raspredali o svojim nedoumicama, strahovima, paranojama, tugama i radostima. Glumac je bio do samoga kraja, igrajući u predstavi „Profesionalac” sa konzilijumom lekara u publici. Ipak, u mnogim stvarima je bio samo čovek, iako je umirao od raka pluća, ni pred smrt se nije odrekao cigareta (a ni gledanja fudbala, po rečima supruge). Za poštovanje je i njegovo kategorično odbijanje sahrane u Aleji zaslužnih građana, s obzirom da za života nije bio blizak nijednoj vlasti niti političaru.

Čak ni oni koji su ga mrzeli nisu mogli da poreknu koliko je veliki, a danas, dvadeset godina od smrti, svi koji su sa njim radili još uvek govore samo u superlativima (sem Tanje Bošković). Zaveštanje je ogromno, a naslednika nema, i ne treba da ga bude. Samo je jedan, kako reče Mira Banjac, patrijarh srpske glume, Danilo Bata Stojković, rođen na današnji dan 1934. godine.

Izvor FB Beleške o filmu