Početna Događanja Foto izložba povodom četvrt veka diplomatskih odnosa Srbija i Azerbejdžana

Foto izložba povodom četvrt veka diplomatskih odnosa Srbija i Azerbejdžana

Foto: Ambasada RS u Azerbejdžanu

Povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Azerbejdžana, koja je obeležena minulog vikenda, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana priredilo je izložbu fotografija na kojima su prikazani najvažniji događaji koji su obeležili dosadašnje bilateralne odnose, prenosi Ambasada Republike Srbije u Azerbejdžanu.

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana, Ambasade Srbije u Bakuu i drugih institucija sa kojima je Ambasada ostvarila saradnju, poput Narodne skupštine Azerbejdžana, Univerziteta za jezike, Azerbejdžanske diplomatske akademije, Državne migracione službe… Izložbu je svečano otvorio zamenik ministra spoljnih poslova Halaf Halafov, istakavši da je „Srbija jedna od 12 evropskih zemalja sa kojima je Azerbejdžan potpisao dokument o uspostavljanju strateškog partnerstva, što pokazuje značaj koji Baku pridaje odnosima sa Beogradom”. Govoreći o primerima dobre bilateralne saradnje na mnogim poljima, Halafov je posebno naveo političku, ekonomsku i trgovinsku saradnju, kao i onu u oblasti kulture i infrastrukture, uz napomenu da mogućnosti za zajednički rad ima i u drugim sektorima, poput energetike i transporta.

Ambasador Srbije u Bakuu Dragan Vladisavljević je, obraćajući se prisutnima, podsetio da prijateljstvo i zajednički odnosi dve zemlje sežu mnogo pre 1997. godine, kada su i zvanično uspostavljeni, kao i da dve zemlje i dva naroda veže slična sudbina, kako u prošlosti, tako i danas. Iako su, tokom 25 godina saradnje, dve strane mnogo postigle na bilateralnom planu, činjenica je da postoji još neostvarenog potencijala koji treba razvijati. U tom smislu, srpski ambasador je obema stranama poželeo da u narednih 25 godina još više učvrste svoj međunarodni položaj, da svakim danom budu sve uspešnije i jače i da neguju i snaže dragoceno i iskreno prijateljstvo koje postoji među njima, prenosi Ambasade Srbije u Bakuu.

Prisutni gosti su, zatim, bili u prilici da pogledaju izložene fotografije kojima su ovekovečeni događaji koji su posebno obeležili bilateralne odnose naše dve zemlje, poput međusobnih poseta na visokom nivou i najznačajnijih međudržavnih sporazuma.