Početna In Memoriam In Memoriam prof. dr Radmila Milentijević

In Memoriam prof. dr Radmila Milentijević

Prof. dr Radmila Milentijević
Foto: SPC

U Njujorku je juče u 91. godini preminula prof. dr Radmila Milentijević, profesor, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije. Bila je veliki donator svome narodu. Rođena je 27. oktobra 1931. godine u Azanji. Veći deo života provela je u Americi. Studirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. 1970. godine doktorirala na je Kolumbija univerzitetu u SAD. Profesorsku karijeru započela je 1966. godine na Katedri za istoriju Siti koledža Gradskog univerziteta u Njujorku, gde je 1984. izabrana za redovnog profesora. Držala je nastavu iz oblasti Savremene evropske istorije, rukovodila programom postdiplomskih studija iz istorije i bila šef Katedre za istoriju (1990-1993). Obavljala je i rukovodeće funkcije na Gradskom univerzitetu u Njujorku. Po odlasku u penziju izabrana za ministra bez portfelja u Vladi SR Jugoslavije i kasnije ministar za informacije u Vladi Republike Srbije.

Bila je veliki donator. U Azanji je obnovila crkvu i podigla svoju Zadužbinu – Parohijski dom. Svom rodnom mestu darivala je arterijski bunar, Spomen česmu i spomenik vojvodi Đuši Vulićeviću. U Vlaškom Dolu bila je ktitor crkve i Parohijskog doma i sagradila je Kulturni centar Radmila Milentijević. Obnavljala je crkve i manastire u Srbiji i drugim zemljama gde živi srpski narod. Podigla je spomenike Filipu Višnjiću u Višnjićevu i Kneginji Milici u Trsteniku. Bila je najveći donator Srpske pravoslavne crkve u Njujorku, za ju je dobila Orden zasluge SPC od patrijarha Irineja.

Osnovala je Fondaciju Fond Radmila Milentijević u Beogradu, 2010. godine, koja se bavi humanitarnim radom. Bila je počasni član Udruženja književnika Srbije. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Bila je počasni građanin grada Rešice (Rumunija) i opštine Smederevska Palanka. Autor je dve knjige pod nazivom: „Mileva Marić Ajnštajn život sa Albertom Ajnštajnom”.

Detalji vezani za datum pomena u Njujorku i opela u Sabornom hramu u Beogradu biće naknadno objavljeni.