Početna Događanja U znaku i Andrića i mnogih drugih lepih događaja srpska škola u...

U znaku i Andrića i mnogih drugih lepih događaja srpska škola u Sloveniji se zlatila u oktobru

Tokom oktobra dopunska nastave srpskog jezika u Sloveniji bila je zanimljiva, kreativna i vesela. Do punog izražaja došao je integrativni pristup nastavi koji nam omogućava da povezujemo sadržaje iz jezika i književnosti sa istorijom, geografijom, muzikom, igrom i likovnim izražavanjem. Deca su uživala na časovima, koristeći različite materijale i tehnike (kesten, lišće, plastelin, čačkalice, dugmad, kamenčiće, školjke…) da izraze svoje ideje u okviru teme Jesen, ali i kao maštoviti modni dizajneri. Posebna pažnja posvećuje se učenju ćirilice, odnosno, usavršavanju pisanja i čitanja ćiriličnog teksta, u šta svi naši đaci ulažu veliki trud.

Pored toga, oktobar je uglavnom prošao u znaku našeg nobelovca Ive Andrića, zahvaljujući odličnoj saradnji koju dopunska nastava na srpskom jeziku ima sa Ambasadom Republike Srbije, organizatorom Festivala Ivo Andrić. Đaci su sa svojim nastavnicama (Svetlanom Todorović, Majom Anđelković Šeguljev, Draganom Šoškić, Nevenom Stupar, Dragom David, Tamarom Svrzić, Mašom Vukadinović, Željkom Karanović Bojanić, Jadrankom Beti, Slavicom Radovanović, Verom Majstorović Hristić i Jelenom Stefanović) posetili različite događaje u okviru Festivala. Imali su prilike da, u Gradskoj kući u Ljubljani, od poznatih srpskih pisaca Aleksandra Gatalice i Vladimira Pištala čuju važne detalje iz Andrićevog života i saznaju kako je Andrić postao veliki pisac. Posetili su izložbu „Andrić – čovek izvan vremena”, u Parohijskom domu u Ljubljani, gde su mogli da vide Andrićevu radnu sobu i njegove lične stvari. Od dobitnika Andrićeve nagrade Ljubice Arsić i Aleksandra Gatalice  čuli su šta je njima značila ova nagrada, odlomke iz njihovih dela, koje su tajne dobrog pisanja i zanimljive priče iz sveta savremenih pisaca. Ovaj susret je organizovan u Amfiteatru slovenskih kultura, u Ljubljani. Svim pomenutim događajima prethodili su časovi upoznavanja učenica i učenika sa životom i radom Ive Andrića i obrada njegove pripovetke „Aska i vuk”, iz koje su đaci naučili o snazi i moći umetnosti i teksta „Mostovi”, koji ukazuje na lepotu i značaj ovih građevina, kao i na neophodnost povezivanja ljudi i obala.

Foto: Srpska škola u Slovenijij

Pored saradnje sa Ambasadom, srpska dopunska nastava može se pohvaliti i saradnjom sa različitim srpskim udruženjima u Sloveniji. Na časovima se govorilo o još jednom velikanu srpske kulture – Mihajlu Pupinu, budući da je Kulturno društvo Mihajlo Pupin iz Ljubljane obeležilo 168 godina od rođenja poznatog naučnika krosom oko Bledskog jezera, na kojem su učestvovali i đaci dopunske nastave na srpskom jeziku. Naši đaci su izveli i prigodan program u Pupinovu čast.

Savez Srba Slovenije objavio je rezultate konkursa Škola mi je najmilija kuća, na kojem je nagrađeno trinaestoro naših učenica i učenika koji su na najlepši način predstavili/e dopunsku nastavu na srpskom jeziku ili napisali/e najlepše reči o svom jeziku. Na primorju su đacima dopunske nastave na srpskom jeziku podeljeni bukvari i mape koje je doniralo Srpsko društvo Primorje, a učenice i učenici iz Postojne učestvovali su na tradicionalnoj manifestaciji Pozdrav jeseni koju organizuje Kulturno prosvetno društvo Nikola Tesla, u Kulturnom domu.

Za portal Rasejanje.info nastavnica Srpske dopunske škole Jelena Stefanović