Početna Događanja Jesen bogata aktivnostima učenika Srpske dopunske škole u Italiji

Jesen bogata aktivnostima učenika Srpske dopunske škole u Italiji

Jesen je u Srpskoj dopunskoj školi u Italiji obilovala brojnim sadržajima. Deo događaja za portal Rasejanje.info prenosi nastavnica Jelena Jovanović, u dogovoru sa svojim koleginicama Slađanom Marković, Dragicom Doderović, Magdalenom Donevski. Uživajte u mnogobrojnim vrednim aktivnostima učenika Srpske dopunske škole u Italiji.

Protekli period je za đake nastavnice Slađane Marković u Trstu bio u znaku knjige. Prilikom posete biblioteci Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, upoznali su se sa raznovrsnim književnim opusom i naučili razliku između biblioteke i knjižare. Naročito interesantno im je bilo da vide i dodirnu „staru knjigu” (deo bibliotečkog fonda starog i po nekoliko stotina godina).

Na poziv Kulturnog udruženja srpske omladine u istom gradu prisustvovali su književnoj večeri gde je predstavljen strip o životu Nikole Tesle, autora Živorada Žike Mišića, na italijanskom jeziku -Tesla, il signore dei fulmini. Ovaj događaj predstavlja kraj višemesečnog projekta koji je imao za cilj da približi italijanskoj publici život i delo Nikole Tesle.

Vannastavne aktivnosti đaka u Trstu obeležene su i odlaskom na kulturne događaje koje je organizovala Biblioteka srpske pravoslavne crkvene opštine iz ovog grada. Na književnoj večeri na italijanskom jeziku posvećenom Isidori Sekulić, tršćanskoj čitalačkoj publici prezentovana je jedna od najvažnijih predstavnica srpske književnosti. U okviru poetske večeri „Njeno veličanstvo poezija” na srpskom jeziku učenici su imali priliku da čuju kako dve savremene pesnikinje govore svoje stihove.

U okviru promocije italijanskog pedagoškog i kulturnog projekta kojim se promoviše važnost čitanja u okviru porodice „Rođeni da čitaju” (Nati per leggere), učenici mlađeg uzrasta učestvovali su u projektu „Čitamo Ljubivoja Ršumovića” (Leggiamo Ljubivoje Rsumovic) koji je podrazumevao čitanje pesama na srpskom jeziku i njihov prevod na italijanski, u prostorijama Biblioteke srpske pravoslavne crkvene opštine.

Kraj oktobra obeležio je važan događaj u ovom gradu. Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu organizovao je svečanost povodom dodele ordena Republike Srbije Karađorđeva zvezda protojereju-stavroforu Rašku Radoviću, arhijerejskom namesniku Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte i parohu Hrama Sv. Spiridona Čudotvorca u Trstu na kojoj su prisustvovale nastavnice srpske dopunske škole u Italiji.

Ništa manje aktivno, bilo je i u drugom delu srpske dopunske škole u ovoj zemlji.

Povodom Dana primirja, učenici iz Rovereta su sa svojom nastavnicom Dragicom Doderović posetili Istorijski muzej u ovom gradu. Poseban osvrt bio je na eksponate iz Prvog svetskog rata. Pre posete muzeju, učenici su gledali film ,,Gde cveta limun žut”.  Tom prilikom suočavali su znanje stečeno u italijanskoj i u srpskoj dopunskoj  školi u vezi sa pomenutom temom.

Stogodišnjica rođenja Duška Radovića obeležena je u Busolengu kroz tematski čas na kojem se čitala i obrađivala poezija ovog poznatog pisca. Uz podršku svoje nastavnice Magdalene Donevski đaci su strašnom lavu napravili grivu od suvog lišća. 

I Vićenca je obilovala nesvakidašnjim aktivnostima.

Učenici su imali neobičnu posetu na času. Ugostili su glumicu Jelicu Brestovac. Gošća je odgovarala na znatiželjna pitanja o glumačkom pozivu, a zatim su đaci, kroz kratku  radionicu predstavljali svoja interesovanja. Uveče su mogli  da uživaju i učestvuju u interaktivnoj predstavi „Pipika ponovo putuje”  u organizaciji KUD Sloga iz Vićence i na još jedan način se druže sa glumicom u liku omiljene književne junakinje Pipi Duge Čarape.

Važan događaj  potpisivanja akta o bratimljenju Grada Vićence i beogradske opštine Stari grad obeležio je drugu polovinu novembra. Na svečanosti tim povodom, učenici srpske dopunske škole Sveti Sava iz Vićence sa nastavnicom Jelenom Jovanović izveli su himnu „Bože pravde” u pratnji Orkestra Vićenca pod dirigentskom palicom Đuzepea Frakasa i podršku Katarine Vukadinović. Trg Mateoti, ispred čuvenog  Teatra Olimpika, blistao je u bojama srpske zastave, a gradom se orila srpska nacionalna himna. Ovom važnom događaju prisustvovali su zvaničnici Grada Vićence i opštine Stari grad iz Beograda, generalni konzul Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić, predsednik crkvene opštine u Vićenci Živomir Ilić, predstavnici udruženja, đački roditelji i učenici. Svečanosti je prethodila poseta delegacije iz Beograda (Radoslav Marjanović, predsednik gradske Opštine Stari grad, Aleksandar Todorović, zamenik, Dušan Petrić, predsednik Skupštine i Nataša Gavrilović, zamenica načelnika Uprave) učenicima srpske dopunske škole u Vićenci. Sa đacima i nastavnicama Dragicom Doderović i Jelenom Jovanović, između ostalog, razgovarano je i o podršci Školi od strane ove beogradske opštine.

Protekli period obogatile su i nagrade sa međunarodnog Strip festa  – Fantazija uma (jednog od obrazovnih segmenata Krosa RTS-a). Četiri pohvale iz Paraćina stigle su za učenike  Anđelu Radošević (8. razred), Anastasiju  Jakovljević (6. razred) iz Vićence, Dušana Vojvodića (2. razred) i Noru Ćurčiju (3. razred) iz Arzinjana. Mentor im je bila nastavnica Jelena Jovanović.

Prepuni pozitivnih utisaka, sa elanom i novim idejama učenici i nastavnice u Italiji idu u susret predstojećim božićnim i novogodišnjim aktivnostima.

Nagrađeni radovi na Strip festu
Foto: Srpska škola u Italiji

Za portal Rasejanje.info Jelena Jovanović