Početna Kultura Sutra se u Muzeju Vuka i Dositeja otvara izložba ISPRIČANA NEPRIČAVA posvećena...

Sutra se u Muzeju Vuka i Dositeja otvara izložba ISPRIČANA NEPRIČAVA posvećena Mihizu i Mići Popoviću

Povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 – 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 – 1996) sutra će se (u utorak, 28. februara u 13 časova ) u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu otvoriti izložba ISRPIČANA NEPRIČAVA.

„Dan Muzeja Vuka i Dositeja obeležićemo ove godine otvaranjem izložbe ISPRIČANA NEPRIČAVA: Povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 – 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 – 1996). Izložbu i prateću publikaciju realizovali su muzejski savetnici Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije, Eliana Gavrilović i Miodrag Tomić, imajući u vidu istorijsko vreme i okolnosti u kojima su na svojstven način, Popović vizuelnim izrazom, a Mihiz pisanom rečju, obeležili izuzetno stvaralaštvo i dragoceno prijateljstvo.

Pre sedam decenija otvaranjem izložbe slika „Selo Nepričava” predstavljeni su radovi Miće Popovića. Bila je to prva gostujuća izložba u novoosnovanom Muzeju Vuka i Dositeja, u kojem je mladi pisac, esejista i budući kritičar Mihiz, bio kustos asistent. Izložbu je otvorio upravnik Muzeja, Đuro Gavela, a javnosti se obratio i Mihiz, koji je, tom prilikom, za stvaralaštvo svog prijatelja i kuma, između ostalog, rekao: „Mića slika zemlju Srbiju plemenitim spojem najboljih naših likovnih tradicija i duhom moderne slikarske umetnosti”.

Izložbom i pratećom publikacijom obuhvaćeni su rani radovi Miće Popovića, nastalih pedesetih i šezdesetih godina iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka Narodnog muzeja Srbije, Likovne zbirke Muzeja Vuka i Dositeja, Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović, pri Centru za kulturu „Vuk Karadžić”, Loznica, Srpske čitaonice u Irigu, kolekcije porodice Popović i zaostavštine Borislava Mihajlovića Mihiza.

Dobro došli!”, istakli su na stranici Muzeja Vuka i Dositeja.

Levo: Mića Popović, Portret Borislava Mihajlovića Mihiza, 1946. / desno: Mića Popović, Autoportret sa lulom, 1949.
Foto: Muzej Vuka i Dositeja