Početna Najave U toku prijave za letnji kamp „Leto u zavičaju” u Tršiću u...

U toku prijave za letnji kamp „Leto u zavičaju” u Tršiću u organizaciji Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete Republike Srbije i za ovu godinu organizuje boravak u Tršiću za učenike u rasejanju. Program „Leto u zavičaju” predviđa boravak učenika u 4 smene. Nastavnici Srpske dopunske škole širom rasejanja su zamolili roditelje da svoju decu prijave samo ako su sigurni da će moći da prisustvuju, jer je broj učenika ograničen. Rok za prijavu dece je kraj marta. Učenicima će u okviru aktivnosti biti omogućeno učenje srpskog jezika u kontekstu nacionalne kulture kroz govorne i igrovne aktivnosti, kroz umetnost, kulturu, tradiciju i sport. Prenosimo i dopis Sektor za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Ministarstva prosvete Republike Srbije. Dodatne informacije mogu dati i nastavnici, kod kojih đačke porodice mogu prijaviti decu. Prošlog leta je u Naučno-obrazovno kulturnom centru Vuk Karadžić u Tršiću boravilo 190 učenika i 17 nastavnika iz dopunskih škola u Italiji, Francuskoj, Sloveniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj.

Ministarstvo prosvete je, u skladu sa Strategijom razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine, kao i Akcionim planom, u toku prethodne godine, prvi put organizovalo i realizovalo program Leto u zavičaju, u Naučno-obrazovno kulturnom centru Vuk Karadžić u Tršiću, koji je namenjen našim učenicima obuhvaćenim obrazovno-vaspitnim radom na srpskom jeziku u inostranstvu.

Kako je interesovanje za boravak učenika bilo veliko, a zadovoljstvo onih koji su učestvovali u programu premašilo sva očekivanja, Ministarstvo je dodatno podstaknuto da nastavi i ove godine da realizuje program Leto u zavičaju i ostvari Strategijom predviđen poseban cilj: Unapređen odnos prema srpskom jeziku i književnosti kao osnovnim elementima nacionalnog i kulturnog identiteta i unapređivanje školovanja na srpskom jeziku u dijaspori.

Boravak učenika i nastavnika u 2023. godini u Centru biće zasnovan na bazi punog pansiona, šest noći (sedam dana), koji u celosti finansira Ministarstvo prosvete. Po pravilu, učenici u Tršić dolaze u pratnji svog nastavnika, koji je prisutan sve vreme njihovog boravka u Centru i prati realizaciju aktivnosti. Grupu od najmanje pet učenika prati jedan nastavnik. Ukoliko nastavnik nema dovoljan broj učenika za formiranje grupe ili nije u mogućnosti da u navedenom periodu bude u Centru, učenici se priključuju drugoj grupi uz saglasnost roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika.

Učenicima će, u okviru aktivnosti, biti omogućeno učenje srpskog jezika u kontekstu nacionalne kulture kroz govorne i igrovne aktivnosti, kroz umetnost, kulturu, tradiciju, kao i druge kulturne i sportske aktivnosti. U aranžman nije uključen prevoz učenika, kao i izleti učenika koji se realizuju van Centra. Troškove prevoza i izleta van Centra snose roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici učenika.  

 Boravak učenika i nastavnika predviđa se u četiri smene, u sledećim kapacitetima:

Prva smena – 02.07 – 08.07. 2023. godine – 60 učenika;

Druga smena – 13.08 – 19.08. 2023. godine – 60 učenika;

Treća smena – 03.09 – 09.09. 2023. godine – 70 učenika;

 Četvrta smena – 10.09 -16.09.2023. godine – 70 učenika.

Ukoliko se po smeni prijavi više učenika od predviđenog broja, prioritet će imati oni učenici i nastavnici koji su se prijavili prošle godine, ali zbog ograničenog broja mesta nisu bili pozvani da borave u Tršiću.