Početna Kultura Posebna nagrada i pohvale za učenike srpske škole iz Hesena na Festivalu...

Posebna nagrada i pohvale za učenike srpske škole iz Hesena na Festivalu KIDIKEM

Dečiji kulturni centar iz Beograda  (DKCB) je po osmi put organizovao konkurs za Festival dečijeg video-klipa Kidikem. Ovogodišnji Festival je bio na temu Što na um – to na zum, i to za učenike od devet do šesnaest godina starosti. Cilj festivala je, kako su organizatori istakli, da se kod dece kroz umetničku praksu pokrene humana strana u primeni tehnologija.

Pohvale za film „ Ako veruješ”
Foto: B. Rakonjac

„Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu rado su se odazvali pozivu na učešće i stvorili kratke forme video-zapisa za željom da se i njihov glas čuje. Ove godine su iz Hesena otišla dva filma.   Prvi je autorsko delo grupe učenika koja pohađaju nastavu u Ridhof školi u Frankfurtu. Glavni nosioci ideje film „ Ako veruješ” su Tea Matić, David Caprđa, Luka i Mina Vaupel, Marko Vukobratović i Mia Savić” istakla je mentor nastavnica Bojana Rakonjac.  Ona je pojasnila da je njihova želja je bila da istaknu snagu i značaj vere u snove. „Oni su kroz dva minuta filma, život prikazali kao jedno uzbudljivo putovanje, jedan let koji može biti turbulentan i pri kome vreme, zasigurno, neće biti uvek lepo. Ali ako stvarno verujemo u svoje ciljeve, sve ćemo ostvarati, poručili su mališani. Zato oni pozivaju sve putnike da otvore srca, vežu pojaseve i odvažno krenu. Za svoje delo  grupa autora je dobila pohvalnice”, dodala je Bojana Rakonjac.

Posebna nagrada za Filipa Mladenovića
Foto: B. Rakonjac

Drugi film je autorsko delo Filipa Mladenovića  „Kako promeniti svet”. Filip nastavu pohađa na daljinu u okviru posebne onlajn grupe. „Posmatrajući život i svet očima deteta, on uočava sve one velike i male nepravde koje čovek čini prirodi i svetu oko sebe. Zato ovaj desetogodišnji dečak osmišljava jednu novu i, za sve bolju, realnost u kojoj se na vestima, internetu i štampi odjednom počinju prikazivati sasvim drugačije, srećnije vesti. Filipov film važan je podsetnik  svakoj odrasloj osobi da prirodu i svet nismo nasledeli, već samo pozajmili od svojih potomaka i da dugujemo i Filipu i svoj deci sveta da je ostavimo u što boljem stanju. Klip „Kako promeniti svet” osvojio je zasluženo posebnu nagradu žirija, dodala nastavnica Bojana Rakonjac.

Festival je održan 4. marta 2023. godine. Iako zbog školskih obaveza i udaljenosti, učenici iz nemačke pokrajine Hesen nisu mogli ovoj svečanosti da prisustvuju, bili su srećni jer se posredstvom filma i njihov glas mogao čuti u voljenom Beogradu.