Početna Događanja U Londonu održan bratski sastanak namesništva britansko-irskog

U Londonu održan bratski sastanak namesništva britansko-irskog

Redovni godišnji bratski sastanak sveštenstva i predsednika Crkvenih opština za područje Velike Britanije i Republike Irske održan je 31. marta 2023. godine u crkvi Svetog Save u Londonu. Episkop britansko-skandinavski Dositej služio je svetu liturgiju pređeosvećenih darova, dok su sasluživali: arhimandrit Stefan (Ponjarac), paroh u Oksfordu; protojerej-stavrofor Dragan Lazić, arhijerejski namesnik britansko-irski i starešina crkve Svetog Save u Londonu; protonamesnik Boris Medak, paroh u Darbiju; protonamesnik Mladen Gardović, paroh u Republici Irskoj.

Pre službe, svi sveštenici i predsednici Crkvenih opština u Arhijerejskom namesništvu britansko-irskom pristupili su svetoj tajni ispovesti koju je, po blagoslovu vladike Dositeja, obavio protojerej-stavrofor  Milun Kostić, penzionisani sveštenik iz Londona. Na kraju svete liturgije vladika Dositej se obratio prisutnima poukom o značaju vere i podviga u životu hrišćana, preneo je protojerej-stavrofor Dragan Lazić iz Londona

U Domu episkopa  Nikolaja priređen je ručak za sve a potom održana sednica svih paroha i predsednika Crkvenih opština kojom je predsedavao vladika Dositej. „Na sednici je razmatrano stanje u parohijama i Crkvenim opštinama sa osvrtom kako unaprediti crkveni i liturgijski život. Posebno se govorilo o izazovima za misiju Srpske pravoslavne crkve na britanskim ostrvima. Na kraju sastanka vladika Dositej je zahvalio svima na učešću i poželeo blagosloven završetak Časnog posta i srećan nastupajući praznik Vaskrsenja Hristovog”, dodao je prota Dragan Lazić.

Foto: Namesništvo bratansko -irsko